• Link został skopiowany

Nie zjesz bardziej amerykańskiej potrawy, niż to mięso. I wcale nie mówimy o burgerach

Żeberka można przyrządzić na wiele rozmaitych sposobów. Dlaczego więc nie zrobić tego po amerykańsku? Mięso w tym sosie przypadnie jednak do gustu nie tylko fanom zachodnich smaków. Jak piec żeberka w brytfannie?
Żeberka
Fot. Pawel Kacperek / iStock

Żeberka w sosie musztardowo-miodowym to przepis na wyjątkowy obiad. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze, stają się niezwykle soczyste i delikatne. Miodowo-musztardowa marynata karmelizuje się podczas pieczenia, tworząc idealnie chrupiącą, błyszczącą glazurę, a lekko słodki i delikatnie pikantny smak sprawia, że trudno się im oprzeć.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Jak zrobić żeberka, żeby były miękkie i soczyste? Z tym przepisem będą smakować jak z amerykańskiej restauracji 

Ten przepis przywołuje klimat klasycznych amerykańskich barbecue joints – soczyste mięso, wyrazista przyprawa i obłędny zapach, które z powodzeniem można przygotować we własnej kuchni. Jak to zrobić? Najlepiej zacząć od zebrania wszystkich składników. Potrzebne będą:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki musztardy (najlepiej dijon),
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę),
  • 1 łyżka oleju,
  • sól, pieprz, papryka słodka.

Jak piec żeberka w brytfannie? Jeśli masz już składniki, możesz zacząć działać

Przygotowanie amerykańskich żeberek w naczyniu żaroodpornym jest niezmiernie proste.

  1. Żeberka pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą, pieprzem i papryką.
  2. W misce wymieszaj miód, musztardę, ketchup, sos sojowy, czosnek i olej.
  3. Natrzyj żeberka marynatą i odstaw na minimum 30 minut (lub najlepiej na całą noc).
  4. Ułóż żeberka w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią aluminiową i piecz 1,5 godziny w 180 stopniach Celsjusza.
  5. Odkryj folię i piecz kolejne 20-30 minut, aż się ładnie zarumienią.

Żeberka możesz podawać z ugotowanymi ziemniakami i surówką, ale równie dobrze będą smakować jako dodatek do pieczywa lub pieczonych warzyw. Lubisz kuchnię amerykańską? Zachęcamy do głosowania w naszej sondzie i komentowania.

Więcej o: