Żadna cebula. Dodaj ten owoc do śledzi, a wyjdą jeszcze smaczniejsze. Szybko znikną z półmiska

Co można dodać do śledzi? To świetna przekąska, która sprawdza się nie tylko podczas rodzinnych imprez. Okazuje się, że wystarczy dorzucić do nich jeden składnik, a wyjdą jeszcze smaczniejsze niż zwykle.

Jak zrobić smaczne śledzie? Zazwyczaj przyrządza się je z dodatkiem cebuli, ale tym razem postaw na inną odsłonę tego dania. Słodka nutka podkręci smak i sprawi, że nawet osoby, które nie przepadają za rybami, poproszą o dokładkę.

Zobacz wideo Śledzie po japońsku

Czy śledzie są zdrowe? Uważaj. Nie każdy powinien po nie sięgać

Chociaż są dosyć kaloryczne (160 kcal na 100 g), uznaje się je za wartościowe ryby. Zawierają spore ilości pełnowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie omega-3. Są też źródłem witamin D i E oraz witamin z grupy B, żelaza, cynku, miedzi i fosforu, dlatego warto włączyć je do jadłospisu. Trzeba jednak pamiętać, że na śledzie solone powinny uważać osoby z nadciśnieniem, miażdżycą oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Jak zrobić śledzia ze śliwką? Lepszego przepisu nie znajdziesz. Wychodzą obłędne

Tak przyrządzone śledzie z pewnością szybko znikną ze stołu. Dodatek suszonych śliwek nada słodkości i przełamie słoność. Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • 500 g solonych płatów śledziowych,
  • dwie cebule,
  • trzy ogórki kiszone,
  • 10 suszonych śliwek,
  • garść rodzynek,
  • cztery łyżki koncentratu pomidorowego,
  • dwie łyżki ketchupu,
  • olej,
  • sól, cukier i pieprz.
Jak zrobić śledzia ze śliwką?
Jak zrobić śledzia ze śliwką? istock-KamilKowski

Zanim przejdziesz do przyrządzania śledzi, namocz je w wodzie do momentu, aż słoność płatów będzie dla ciebie odpowiednia.

  1. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną cebulę. Kiedy będzie miała złoty kolor, dodaj pokrojone w paski śliwki i rodzynki. Wymieszaj i dorzuć koncentrat, ketchup i pokrojone ogórki. Duś na małym ogniu kilka minut.
  2. Śledzie pokrój na małe kawałki i włóż do miski.
  3. Zalej sosem i odstaw do ostygnięcia, a potem włóż do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Lubisz śledzie? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: