Jak zrobić smaczne śledzie? Zazwyczaj przyrządza się je z dodatkiem cebuli, ale tym razem postaw na inną odsłonę tego dania. Słodka nutka podkręci smak i sprawi, że nawet osoby, które nie przepadają za rybami, poproszą o dokładkę.
Chociaż są dosyć kaloryczne (160 kcal na 100 g), uznaje się je za wartościowe ryby. Zawierają spore ilości pełnowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie omega-3. Są też źródłem witamin D i E oraz witamin z grupy B, żelaza, cynku, miedzi i fosforu, dlatego warto włączyć je do jadłospisu. Trzeba jednak pamiętać, że na śledzie solone powinny uważać osoby z nadciśnieniem, miażdżycą oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Tak przyrządzone śledzie z pewnością szybko znikną ze stołu. Dodatek suszonych śliwek nada słodkości i przełamie słoność. Do ich przygotowania potrzebujesz:
Zanim przejdziesz do przyrządzania śledzi, namocz je w wodzie do momentu, aż słoność płatów będzie dla ciebie odpowiednia.
Lubisz śledzie? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.