• Link został skopiowany

Zakwas na żurek. Czy można go już robić na Wielkanoc? Musisz wiedzieć dwie rzeczy

Zakwas na żurek to jeden z tych produktów, które muszą znaleźć się w naszym domu podczas przygotowań do Wielkanocy. Oczywiście można go kupić niemal w każdym sklepie, ale wiadomo, że to, co domowe, zawsze jest najlepsze. Jak zrobić zakwas na żurek i czy można zacząć już teraz? Z chęcią rozwiejemy wątpliwości.
Zakwas na żurek wielkanocny
Rita Jacobs / Getty Images/iStockphoto

Zakwas na żurek to absolutny must have, jeśli chodzi o przygotowania do świąt wielkanocnych. Chyba w każdym domu w tym czasie podaje się jedną z najlepszych polskich zup, która jest pełna mięsnej wkładki i przyjemnie kwaśna. To właśnie za sprawą zakwasu, który jest banalny do zrobienia. Jednak doskonale wiemy, że to, co pozornie wydaje się banalne, najłatwiej jest skiepścić. Dziś podpowiemy wam, jak nie dopuścić do zakwasowej katastrofy. 

Zobacz wideo Zobacz najłatwiejszy przepis na ćwikłę z chrzanem. Przyda się przed Wielkanocą

Zakwas na żurek. Co zrobić, żeby nie wylądował w koszu?

Zakwas na żurek to woda, mąka żytnia wysokiego typu przemiału oraz przyprawy, w tym czosnek. Nasze babcie doskonale wiedziały, że czosnek warto dodawać do żurku w łupinach, bo wtedy oddaje maksimum swojego smaku. I tutaj pojawia się pierwsza zasada - łupiny muszą być czyste i nie mogą nosić śladów pleśni. Spleśniałe łupiny sprawią, że żurek będzie do wyrzucenia, co jest dość logiczne. 

Kolejną rzeczą, którą warto wiedzieć podczas przygotowywania zakwasu, jest mieszanie. Zakwas powinien dojrzewać kilka dni w ciepłym miejscu i codziennie należy go zamieszać, koniecznie czystą, drewnianą łyżką. Metal wchodzi w reakcję z kwasem i może to spowodować, że cały słój będzie do wyrzucenia. Ciepło też jest bardzo ważne - dopóki zakwas nie osiągnie pożądanego, mocno kwaśnego i wyrazistego smaku, powinien pozostawać w temperaturze pokojowej.

Ile wcześniej można zrobić zakwas na żurek? Zapamiętaj 

Zakwas na żurek to produkt naturalnie fermentowany i, podobnie jak np. ogórki kiszone, może dosyć długo postać. Kiedy już nabierze mocy na blacie kuchennym, przelej go do szklanych butelek i szczelnie zakręć. Następnie włóż do lodówki lub innego chłodnego i najlepiej zaciemnionego miejsca i przechowuj nawet do trzech miesięcy, od czasu do czasu sprawdzając, czy zakwas nie zaczyna pleśnieć lub nie zmienia smaku. 

Zakwas na żurek - przepis, który przyda się przed Wielkanocą:

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000),
  • 3 szklanki wody (najlepiej letniej),
  • 6-8 ząbków czosnku razem z łupinami,
  • 5 listków laurowych,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego.

Dodatkowo:

  • czysty, wyparzony słój,
  • gaza lub lniana ściereczka,
  • drewniana łyżka lub łopatka do mieszania.

Zakwas na żurek - sposób wykonania:

  1. Przygotuj czysty i wyparzony słoik. Wytrzyj go do sucha lub pozostaw, by wysechł. Następnie wlej wodę, wsyp mąkę żytnią. Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
  2. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku razem z łupinami - pamiętaj, by wcześniej dokładnie się im przyjrzeć. Dodaj pozostałe przyprawy, ponownie dokładnie wymieszaj.
  3. Słoik przykryj szczelnie gazą tak, by pozostał dopływ powietrza. Słoik z zakwasem na żurek postaw na blacie lub w innym miejscu, gdzie panuje temperatura pokojowa. Pozostaw na pięć dni. Każdego dnia jednak zamieszaj zakwas drewnianą łyżką.
  4. Po pięciu dniach proces fermentacji powinien być już mocno zaawansowany. Spróbuj, czy smak zakwasu ci odpowiada. Jeśli uważasz, że jest za słaby, daj mu jeszcze dwa dni.
  5. Gotowy zakwas przelej do butelek i szczelnie zakręć. Przechowuj w lodówce aż do Wielkanocy.
Więcej o: