• Link został skopiowany

Smażysz pyszną rybkę, a panierka zostaje na patelni? To sprawka błahego błędu, przyda się papier

Staropolskie porzekadło brzmi: dobra rybka nie jest zła. Ale kucharz lub kucharka już na pewno będą źli, a nawet wściekli, kiedy podczas smażenia pysznej, soczystej rybki cała panierka odpadnie i zostanie na patelni. Dlaczego panierka odpada podczas smażenia i co z tym fantem zrobić? Mamy radę.
Co zrobić, żeby panierka nie odpadała z ryby?
Jak smażyć rybę? Fot. istockphoto.com / Pawel Kacperek

Obiad na Środę Popielcową, obiad na piątek, obiad na Wielki Post, obiad na imieniny - to najczęściej właśnie rybka. Ryby robimy na mnóstwo sposobów, ale chyba najczęściej smażymy filety obtoczone w panierce z mąki i bułki tartej albo w azjatyckiej panierce panko. Podczas smażenia ryby mamy do czynienia z ruletką: albo panierka odpadnie, albo dzielnie będzie trzymała się na swoim miejscu. Od czego to zależy? Na to wpływ ma rodzaj ryby, którą kupiliśmy, oraz woda. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na łososia w sosie śmietanowym

Jak usmażyć rybę, żeby nie odpadła od niej panierka? Przygotuj papier lub ręcznik

Jeśli chodzi o ryby na obiad, najczęściej decydujemy się na mrożone filety, które są do kupienia w niemal każdym sklepie. I właśnie z takich ryb panierka odpada najczęściej. Dlaczego? Ponieważ podczas rozmrażania z filetów wypływa sporo wody. Kiedy bezpośrednio opanierujemy filet, panierka z pewnością nie będzie przylegać do mięsa. Przed opanierowaniem należy więc osuszyć mięso z ryby ręcznikiem papierowym lub papierem śniadaniowym. Co istotne, ta rada dotyczy nie tylko ryb, lecz także innych mięs, na przykład schabowych lub filetów z kurczaka. Wilgotne mięso nigdy nie utrzyma panierki i popsuje nam nie tylko obiad, lecz także humor. 

Jak zrobić smażoną rybę? To najłatwiejszy przepis na obiad dla początkujących

Składniki:

  • ok. 1 kg filetów z chudej, białej ryby (polecam dorsza albo mirunę),
  • mąka pszenna,
  • dwa jajka,
  • bułka tarta,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Najłatwiejsza smażona ryba - sposób wykonania:

  1. Jeśli używasz mrożonych filetów, najpierw je rozmroź. Następnie lekko osól i dodaj niewielką ilość pieprzu na każdy filet z obu stron.
  2. Mięso pozostaw w lodówce na mniej więcej pół godziny, następnie osusz ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru wilgoci.
  3. Jajko roztrzep z odrobiną soli. Mąkę i bułkę tartą wsyp do miseczek. Następnie każdy filet dokładnie oparnieruj, najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej.
  4. Na patelni porządnie rozgrzej olej. Powinno być go dość sporo. Kładź na nim rybę i smaż ją na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej o: