Jaki powinien być idealny tort? Pewnie teraz wszyscy jak jeden mąż odpowiemy "dobry, taki nie za słodki". Ja jeszcze bym dodała, że idealny tort musi mieć idealny krem. Nie powinien być ciężki, zamulający i co ważne - powinien trzymać się na swoim miejscu i nie spływać ze ścianek wypieku. Dziś mamy właśnie taki przepis, do którego potrzebujesz zaledwie czterech składników. Bardzo ważnym z nich jest śmietanka. Doświadczeni panie i panowie domu wiedzą, innym trzeba uświadomić, że aby śmietanka dobrze się ubiła, trzeba ją wysłać na krioterapię, a prościej mówiąc - porządnie ochłodzić. To połowa sukcesu. Całą resztę załatwi mikser.
Składniki:
Tak przygotowany krem to idealna baza do najróżniejszych słodkości. Wystarczy, że podzielisz masę na trzy części, do jednej dodasz łyżkę ciemnego kakao, do drugiej otartą skórkę z cytryny, a do trzeciej dwie łyżki dżemu porzeczkowego i masz trzy fantastyczne kremy do pysznego domowego tortu. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, że krem nie popłynie, do ubicia śmietanki użyj fixu do ubijania. Jednak odkąd korzystam z tego przepisu, fix nie był mi nigdy potrzebny.