Najlepszy do tortów, biszkoptu i babeczek. Ten krem zrobisz tylko z czterech składników

Jak zrobić najlepszy krem do domowych tortów, babeczek i innych słodkich deserów? Zapomnij o ciężkich kremach na maśle, ten jest pyszniejszy, szybki i bajecznie łatwy. Wystarczy, że masz cztery składniki i lodówkę, która dobrze chłodzi.

Jaki powinien być idealny tort? Pewnie teraz wszyscy jak jeden mąż odpowiemy "dobry, taki nie za słodki". Ja jeszcze bym dodała, że idealny tort musi mieć idealny krem. Nie powinien być ciężki, zamulający i co ważne - powinien trzymać się na swoim miejscu i nie spływać ze ścianek wypieku. Dziś mamy właśnie taki przepis, do którego potrzebujesz zaledwie czterech składników. Bardzo ważnym z nich jest śmietanka. Doświadczeni panie i panowie domu wiedzą, innym trzeba uświadomić, że aby śmietanka dobrze się ubiła, trzeba ją wysłać na krioterapię, a prościej mówiąc - porządnie ochłodzić. To połowa sukcesu. Całą resztę załatwi mikser. 

Zobacz wideo Zrobiłam pączki na opak. Takie robiła mi babcia w dzieciństwie

Krem do tortu i innych deserów. Wyjdzie idealny, ale weź go na chłodno

Składniki:

  • 350 ml zimnej śmietanki 30 proc.,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego.

Krem do tortu ze śmietanki i mascarpone - sposób wykonania:

  1. Śmietankę wlej do metalowej lub szklanej miski. Miskę warto wcześniej schłodzić w lodówce - wówczas śmietanka szybciej się ubije.
  2. Mikserem na wysokich obrotach ubij na sztywno śmietankę, następnie zmniejsz obroty i dodawaj po łyżce serka mascarpone.
  3. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy i miksuj jeszcze przez chwilę, by cukier się rozpuścił. Kiedy krem będzie już gęsty i jednolity, możesz dekorować nim swoje wypieki lub inne desery.

Tak przygotowany krem to idealna baza do najróżniejszych słodkości. Wystarczy, że podzielisz masę na trzy części, do jednej dodasz łyżkę ciemnego kakao, do drugiej otartą skórkę z cytryny, a do trzeciej dwie łyżki dżemu porzeczkowego i masz trzy fantastyczne kremy do pysznego domowego tortu. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, że krem nie popłynie, do ubicia śmietanki użyj fixu do ubijania. Jednak odkąd korzystam z tego przepisu, fix nie był mi nigdy potrzebny. 

Więcej o: