Środa Popielcowa zawsze przypada między 4 lutego a 10 marca, 46 dni przed Wielkanocą. Dlaczego zatem mówi się o czterdziestodniowym poście? Jest to okres, który obowiązuje po wyłączeniu niedziel. Wówczas rzeczywiście mamy do czynienia z 40 dniami.
Tego dnia osoby wierzące i praktykujące powinny przestrzegać określonych zasad związanych z pokutą. Wiernych od 14. roku życia obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, natomiast osoby między 18. a 60. rokiem życia dodatkowo post ścisły, czyli ograniczenia liczby posiłków do dwóch lekkich i jednego do syta.
Choć jest powiedziane, że nie powinno się spożywać produktów mięsnych, niektórzy zastanawiają się, czy zasada nie jest szersza i czy dotyczy wszystkich pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Stąd pojawiają się pytania między innymi o to, czy w Środę Popielcową można jeść jajka. Spieszymy z wyjaśnieniem.
Generalnie post dotyczy mięs czerwonych i drobiowych. Nie powinno się też jeść np. rosołu, chyba że jest zrobiony na wywarze warzywnym. Można za to jeść ryby oraz produkty odzwierzęce, w tym jajka, sery i mleko. Zaleca się także, by nie spożywać alkoholu oraz nie jeść słodyczy. Niektóre osoby decydują, że nie będą jeść np. słodkich rzeczy przez cały okres postu aż do Wielkanocy.
Kościół uwzględnia pewne wyjątki, kiedy nie trzeba przestrzegać postu ścisłego. Osoby, dla których byłoby to zagrożeniem dla zdrowia, są zwolnione z tego obowiązku. Dotyczy to kobiet w ciąży, karmiących piersią, osób starszych, chorych oraz pracowników fizycznych. Wówczas jednak księża sugerują, aby znaleźć inny sposób na pokutę. To może być np. rezygnacja z przyjemności, jałmużna lub modlitwa.
Jeżeli nie masz pomysłu, co zjeść na obiad w Środę Popielcową, może zainspirują cię nasze przepisy. W rodzinnym domu jednej z naszych redaktorek od lat tego dnia je się najpyszniejszą zupę grzybową. Jej podstawą są suszone grzyby, cebulka podsmażona na oleju rzepakowym oraz zakwas na barszcz. Zupa podawana była obowiązkowo ze wstrząśniętymi ziemniakami. Cały przepis znajdziesz artykule poniżej:
Można też przyrządzić pyszną rybę. Zamiast panierki robi się do niej sos na bazie maślanki z porem i gałką muszkatołową. Najlepiej użyć ryby o chudym, zwartym i białym mięsie. Idealnie sprawdzą się: dorsz, miruna, mintaj i morszczuk. Przepis krok po kroku znajdziesz w tym miejscu: W Wielkim Poście podaję tę rybę na okrągło. Żadna panierka, leję na patelnię składnik z butelki.