Ciasto, które idealnie wygląda i smakuje? Odpowiedź jest prosta: malinowa chmurka. Może wydawać się, że to pracochłonny deser. Jednak jest jeden przepis, dzięki któremu czas w kuchni minie niepostrzeżenie.
fot. archiwum prywatne
REKLAMA
REKLAMA
W repertuarze deserowym moich spotkań rodzinnych oraz towarzyskich sernik czy szarlotka dawno odeszły w niepamięć. Główny powód? Ciasto malinowa chmurka stało się hitem podczas chwil przy kawie czy herbacie. W kilku warstwach kryje się kompozycja smakowa, która kradnie serce każdego smakosza. Niedawno przygotowałam ten deser na biszkopcie i okazało się, że był to strzał w dziesiątkę.
REKLAMA
Zobacz wideo Zrobiliśmy domową czekoladę. Musisz sprawdzić ten przepis
Jaki spód pod malinową chmurkę? W tym wydaniu nie ma miejsca na nudę czy rozczarowania
Biszkopt to doskonała alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za kruchym spodem. Nadaje wypiekowi lekkości i puszystości, co sprawia, że staje się wyjątkowo delikatne. Ten deser świetnie sprawdzi się bez względu na porę roku. Latem możemy wykorzystać świeże owoce prosto z ogródka, z kolei zimą mamy opcję w postaci mrożonych produktów. Czego będziesz potrzebować?
Składniki na warstwę bezową:
3 białka jajek,
120 g drobnego cukru (możesz wybrać biały lub brązowy),
łyżka skrobi kukurydzianej,
szczypta soli,
garść prażonych migdałów w płatkach.
Na masę waniliową:
500 ml schłodzonej śmietany 30 proc.,
200 g serka mascarpone,
40 g cukru pudru,
łyżeczka esencji waniliowej,
2 łyżeczki żelatyny w proszku,
około 50 ml gorącej wody.
Do galaretki z owocami:
500 g malin (możesz także użyć mieszanki owoców leśnych),
2 galaretki malinowe.
Do biszkoptowego ciasta:
3 jajka,
120 g cukru,
100 g mąki pszennej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka cukru wanilinowego.
malinowa chmurka - bezafot. archiwum prywatne
Jak zrobić dobrą bezę do malinowej chmurki? Prosty przepis na genialny deser
Przygotowanie malinowej chmurki na biszkopcie zajmie około 5-6 godzin. Warto jednak mieć na uwadze, że większość to czas chłodzenia, a aktywnej pracy w kuchni to 60 minut.
Spód. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z cukrem na sztywno, a następnie dodaj żółtka. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszaj w masę jajeczną. Wylej do formy i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut, aż będzie suchy w dotyku.
Galaretka. Rozpuść galaretki w gorącej wodzie, a po chwili dodaj maliny. Gdy zacznie tężeć, zalej spód ciasta i wstaw z powrotem do lodówki.
Masa waniliowa. Ubijaj śmietankę z mascarpone, cukrem pudrem i esencją waniliową przez 1-2 minuty. W osobnej misce rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i po wystudzeniu dodaj do masy, mieszając dokładnie. Gdy zacznie tężeć, wylej ją na galaretkę malinową. Chłodź w lodówce przez 20-30 minut.
Wykończenie i chłodzenie. Pokrusz bezy i posyp nimi ciasto. Na wierzch wysyp płatki migdałów. Całość chłodź w lodówce przez minimum 3-4 godziny.