• Link został skopiowany

Malinowa chmurka w nowej odsłonie. Nie ma lepszego przepisu. Niewielka zmiana, a efekt? Powala

Ciasto, które idealnie wygląda i smakuje? Odpowiedź jest prosta: malinowa chmurka. Może wydawać się, że to pracochłonny deser. Jednak jest jeden przepis, dzięki któremu czas w kuchni minie niepostrzeżenie.
malinowa chmurka
fot. archiwum prywatne

W repertuarze deserowym moich spotkań rodzinnych oraz towarzyskich sernik czy szarlotka dawno odeszły w niepamięć. Główny powód? Ciasto malinowa chmurka stało się hitem podczas chwil przy kawie czy herbacie. W kilku warstwach kryje się kompozycja smakowa, która kradnie serce każdego smakosza. Niedawno przygotowałam ten deser na biszkopcie i okazało się, że był to strzał w dziesiątkę.

Zobacz wideo Zrobiliśmy domową czekoladę. Musisz sprawdzić ten przepis

Jaki spód pod malinową chmurkę? W tym wydaniu nie ma miejsca na nudę czy rozczarowania

Biszkopt to doskonała alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za kruchym spodem. Nadaje wypiekowi lekkości i puszystości, co sprawia, że staje się wyjątkowo delikatne. Ten deser świetnie sprawdzi się bez względu na porę roku. Latem możemy wykorzystać świeże owoce prosto z ogródka, z kolei zimą mamy opcję w postaci mrożonych produktów. Czego będziesz potrzebować?

Składniki na warstwę bezową:

  • 3 białka jajek,
  • 120 g drobnego cukru (możesz wybrać biały lub brązowy),
  • łyżka skrobi kukurydzianej,
  • szczypta soli,
  • garść prażonych migdałów w płatkach.

Na masę waniliową:

  • 500 ml schłodzonej śmietany 30 proc.,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 40 g cukru pudru,
  • łyżeczka esencji waniliowej,
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku,
  • około 50 ml gorącej wody.

Do galaretki z owocami:

  • 500 g malin (możesz także użyć mieszanki owoców leśnych),
  • 2 galaretki malinowe.

Do biszkoptowego ciasta: 

  • 3 jajka,
  • 120 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cukru wanilinowego.
malinowa chmurka - beza
malinowa chmurka - beza fot. archiwum prywatne

Jak zrobić dobrą bezę do malinowej chmurki? Prosty przepis na genialny deser

Przygotowanie malinowej chmurki na biszkopcie zajmie około 5-6 godzin. Warto jednak mieć na uwadze, że większość to czas chłodzenia, a aktywnej pracy w kuchni to 60 minut.

  1. Spód. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z cukrem na sztywno, a następnie dodaj żółtka. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszaj w masę jajeczną. Wylej do formy i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut, aż będzie suchy w dotyku.
  2. Galaretka. Rozpuść galaretki w gorącej wodzie, a po chwili dodaj maliny. Gdy zacznie tężeć, zalej spód ciasta i wstaw z powrotem do lodówki.
  3. Masa waniliowa. Ubijaj śmietankę z mascarpone, cukrem pudrem i esencją waniliową przez 1-2 minuty. W osobnej misce rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i po wystudzeniu dodaj do masy, mieszając dokładnie. Gdy zacznie tężeć, wylej ją na galaretkę malinową. Chłodź w lodówce przez 20-30 minut.
  4. Wykończenie i chłodzenie. Pokrusz bezy i posyp nimi ciasto. Na wierzch wysyp płatki migdałów. Całość chłodź w lodówce przez minimum 3-4 godziny.
Więcej o: