-
Haps
-
Jak przygotować
- Sałatka z makaronem orzo. Jest wystrzałowa, a jeden składnik dodaje jej wiosennego smaku
Sałatka z makaronem orzo. Jest wystrzałowa, a jeden składnik dodaje jej wiosennego smaku
Nieważne, czy to święta, grill w ogrodzie, imieniny, urodziny, czy jakakolwiek impreza, na stole zawsze musi pojawić się sałatka. Dziś mamy dla was przepis na sałatkę, która idealnie sprawdzi się na każdą okazję, a pokochają ją szczególnie osoby, które tęsknią za wiosną. Musisz ją zrobić, podstawą będzie drobny makaron w kształcie ryżu.
Nie wiem, czy znajdzie się tutaj większy miłośnik lub miłośniczka sałatek niż ja. Uwielbiam prawie wszystkie i wiem, że mnie zlinczujecie, ale za jarzynową nie przepadam. Uwielbiam nieco lżejsze, chociaż wciąż treściwe sałatki i jedną z takich jest właśnie sałatka z makaronem orzo albo, jak mówi się w moim rodzinnym domu, sałatka z makaronem ryżowym (chociaż to nie makaron ryżowy, a makaron w kształcie ryżu). Przepis, jak to z sałatkami bywa, jest banalny, a jeden dodatek dodaje jej lekkości i prawdziwie wiosennego smaku. Mowa o koperku - bez tego ta sałatka jest smaczna, ale nie jest pyszna.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszny makaron z kurczakiem po toskańsku
Sałatka z makaronem orzo - wiosenna, lekka, chociaż z majonezem
Składniki:
- 1 szklanka makaronu orzo,
- 300 g szynki w całości,
- 2 zielone ogórki,
- 1 duża czerwona papryka albo dwie mniejsze,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- pół kostki sera, użyłam emmentalera (ok. 200 g),
- sól, pieprz, majonez, odrobina musztardy.
- pęczek koperku.
Sałatka z makaronem orzo - sposób wykonania:
- Makaron orzo ugotuj al dente w wodzie z solą. Następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie zajmij się resztą składników.
- Paprykę pokrój w kostkę, ogórka także - nie musisz go obierać, jednak dokładnie umyj. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Pokrój w kostkę także szynkę oraz ser i wszystko przełóż do miski.
- Dodaj przestudzony makaron oraz ser pokrojony w kostkę i koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem i dodaj majonez, a także odrobinę musztardy.
- Sałatkę wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na około 2 godziny, żeby smaki zdążyły się połączyć. Jednak jeśli przechowujesz ją w lodówce, najlepiej szczelnie przykryj miskę - aromat czosnku może być dość intensywny i przeniknąć do innych produktów