• Link został skopiowany

Te bułeczki są mięciutkie jak marzenie. Sekret? Zrobiłam je z resztek po wczorajszym obiedzie

Co można zrobić z gotowanych tłuczonych ziemniaków? Jeśli nie masz pomysłu, mamy dla ciebie przepis na obłędnie pyszne bułeczki, który z pewnością odtworzysz nieraz. W połączeniu z sosem czosnkowym będą mistrzostwem świata.
Bułki z ziemniaków
ClaireLucia / Getty Images/iStockphoto

Uwielbiamy je pod każdą postacią. Ziemniaki to dla niektórych najbardziej uniwersalny dodatek do obiadu. Na stołach królują pod różną postacią, np. w formie kopytek i pyz lub też jako samodzielny dodatek do dań obiadowych oraz składnik zup i sałatek. Istnieje jeszcze jedno rozwiązanie na ich wykorzystanie - ziemniaczane zawijańce.

Zobacz wideo Najlepszy przepis na śniadanie. Jajecznica i kanapki mogą się schować

Co zrobić z ziemniaków z wczorajszego dnia? Tak robię z nich wykwintne danie

Pomysł na zrobienie ziemniaczanych zawijańców zrodził się, gdy trzeba było wykorzystać nadmiar kartofli, które zostały z wczorajszego obiadu. Aby nieco urozmaicić codzienne menu, postawiłam na nietypowy wypiek, który od razu zebrał grono fanów. Wystarczył bowiem jeden kęs, by bułeczki zachwyciły wilgotnością i puszystością.

Lista potrzebnych składników: 

  • 400 g mąki pszennej,
  • 5 średnich ziemniaków,
  • 120 g masła,
  • 15 g suchych drożdży,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 200 ml letniej wody,
  • jajko.
ziemniaki
ziemniaki Mann_Clon / Getty Images/istock.com

Bułeczki ziemniaczane. Prosty przepis na ziemniaczane zawijańce

Do przygotowania bułeczek ziemniaczanych najlepiej będzie użyć blachy do pieczenia o średniej wielkości np. 25x35 cm.

  1. Roztop masło i odstaw do wystudzenia.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier, wodę i sól. Dodaj połowę roztopionego masła i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.
  3. Obierz ziemniaki, ugotuj je do miękkości, a następnie rozgnieć na purée. Dodaj resztę masła, sól i pieprz do smaku.
  4. Podziel ciasto na 4 części, każdą rozwałkuj na prostokąt. Nałóż farsz ziemniaczany, zwiń ciasto w rulon i zlep końce.
  5. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 20 minut, aby jeszcze podrosły.
  6. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza (góra-dół). Posmaruj wierzch bułeczek jajkiem, a następnie piecz przez 20-25 minut, aż będą złociste.
Więcej o: