Ciasto z białek swoją puszystość zawdzięcza pianie, na którą trzeba ubić właśnie ten składnik. Najłatwiej zrobić to w robocie kuchennym, ponieważ uzyskanie sztywnej piany zajmuje trochę czasu i ubijanie ręczne może być męczące. By piana wyszła idealna, trzeba też podejść do tego procesu cierpliwie. Najpierw ubijamy ją przez kilka minut z solą, a potem, gdy masa już zgęstnieje i będzie bardziej sztywna, stopniowo dosypujemy cukier. Do ubijania piany najlepiej użyć miski szklanej lub metalowej.
Odpowiednie ubicie białek zagwarantuje więc sukces, a babka siostry Anieli wyjdzie tak delikatna, że zachwytom nie będzie końca. Lepiej miej przepis pod ręką, bo rodzina i znajomi na pewno cię o niego poproszą.
Składniki:
Sposób przygotowania:
By piana z białek nie stała zbyt długo, zacznij od roztopienia na niewielkim ogniu, a potem wystudzenia masła. Wymieszaj z zimnym mlekiem.
Teraz zajmij się białkami. Na początku ubijaj je ze szczyptą soli. Gdy piana już zrobi się gęsta i trochę się usztywni, zacznij partiami dodawać cukier. Nie przerywaj miksowania. Piana powinna być biała i lśniąca, a po obróceniu miski do góry nogami trzymać się na miejscu i nie spływać po ściankach.
Do ubitej piany wlej cienką strużką masło z mlekiem. Wymieszaj, a potem dodawaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połącz składniki, najlepiej drewnianą łyżką. Masa powinna zrobić się jednolita.
Blaszkę (może być np. keksówka) wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę na ciasto z białek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około godzinę. Patyczkiem możesz sprawdzić, czy babka na pewno się upiekła. Wystarczy wbić go w środek ciasta i po wyjęciu zobaczyć czy jest suchy, czy jeszcze oblepia go ciasto.
Ciasto z białek po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym.