Zrób ciasto z białek jak siostra Aniela. Jest puszyste i miękkie jak owieczka

Ciasto z białek, a konkretnie babka z białek siostry Anieli, to hit wśród wypieków. Jest puszysta, lekka i przyjemnie mięciutka. Robi się ją z najbardziej podstawowych składników, jakie tylko istnieją. Nie ma możliwości, żeby skończyło się na jednym kawałku.

Ciasto z białek swoją puszystość zawdzięcza pianie, na którą trzeba ubić właśnie ten składnik. Najłatwiej zrobić to w robocie kuchennym, ponieważ uzyskanie sztywnej piany zajmuje trochę czasu i ubijanie ręczne może być męczące. By piana wyszła idealna, trzeba też podejść do tego procesu cierpliwie. Najpierw ubijamy ją przez kilka minut z solą, a potem, gdy masa już zgęstnieje i będzie bardziej sztywna, stopniowo dosypujemy cukier. Do ubijania piany najlepiej użyć miski szklanej lub metalowej. 

Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków

Odpowiednie ubicie białek zagwarantuje więc sukces, a babka siostry Anieli wyjdzie tak delikatna, że zachwytom nie będzie końca. Lepiej miej przepis pod ręką, bo rodzina i znajomi na pewno cię o niego poproszą.

Przepis na ciasto z białek. Babka siostry Anieli

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • pół szklanki mleka,
  • 4 białka,
  • 3 łyżki cukru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy,
  • sól.

Sposób przygotowania:

By piana z białek nie stała zbyt długo, zacznij od roztopienia na niewielkim ogniu, a potem wystudzenia masła. Wymieszaj z zimnym mlekiem.

Teraz zajmij się białkami. Na początku ubijaj je ze szczyptą soli. Gdy piana już zrobi się gęsta i trochę się usztywni, zacznij partiami dodawać cukier. Nie przerywaj miksowania. Piana powinna być biała i lśniąca, a po obróceniu miski do góry nogami trzymać się na miejscu i nie spływać po ściankach.

Do ubitej piany wlej cienką strużką masło z mlekiem. Wymieszaj, a potem dodawaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połącz składniki, najlepiej drewnianą łyżką. Masa powinna zrobić się jednolita.

Blaszkę (może być np. keksówka) wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę na ciasto z białek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około godzinę. Patyczkiem możesz sprawdzić, czy babka na pewno się upiekła. Wystarczy wbić go w środek ciasta i po wyjęciu zobaczyć czy jest suchy, czy jeszcze oblepia go ciasto.

Ciasto z białek po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym.

Więcej o: