To tradycyjny wyrób wędliniarski. Do jego przygotowania potrzebna jest m.in. krew wieprzowa, dlatego najczęściej wyrabiany jest przy okazji świniobicia. Jedni go uwielbiają, inni - wręcz odwrotnie. A trzeba wiedzieć, że jest bardzo zdrowy i można podać go na wiele różnych sposobów.
12
Fot. Dawid Żuchowicz / Agencja Wyborcza.pl
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Na myśl o kaszance jednym cieknie ślinka, a innym trudno uwierzyć, że wyrób może smakować naprawdę dobrze. Sekret tkwi w jakości kaszanki, ale duże znaczenie ma jeszcze jedna kwestia. Dobrze przygotowana kiszka może skraść kubki smakowe nawet najbardziej zatwardziałych przeciwników. Z dodatkiem podsmażonej na złoto cebulki, idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Miłośnicy pierogów na pewno chętnie skosztują dania nadziewanego farszem z kaszanki doprawionej majerankiem.
REKLAMA
Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje
Najlepsza kaszanka - jak powstaje?
Najlepsza kaszanka to taka, która pochodzi z pewnego i sprawdzonego źródła. Kaszankę można dostać w wielu sklepach wędliniarskich, ale prawdziwi smakosze sugerują, aby rozeznać się w ofercie lokalnych producentów oraz masaży, którzy w przygotowanie swoich wyrobów wkładają wiele serca, pracy i wiedzy popartej doświadczeniem. A jak powstaje kaszanka? Do jej przygotowania używane są następujące składniki:
kasza gryczana lub jęczmienna
krew wieprzowa
podroby wieprzowe (najczęściej płuca, wątroba, skóra i nerki)
tłuszcz wieprzowy
przyprawy, m.in. sól, pieprz, czosnek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
jelito wieprzowe - jako osłonkę, w której jest umieszczony farsz
Kaszanka - właściwości prozdrowotne
Kaszanka jest produktem bardzo zdrowym, ponieważ zawiera bogactwo składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu:
wyrób jest bardzo bogaty w żelazo, dlatego zaleca się go osobom cierpiącym na anemię
kaszanka zawiera dużą ilość witamin z grupy B, a także magnez, potas i cynk
z uwagi na zawartość kaszy, jest źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga procesy trawienne zachodzące w organizmie
Kaszanka z cebulą - klasyczne połączenie
Kaszanka z cebulką to klasyczne i najpopularniejsze połączenie. Aby przygotować danie, potrzeba następujących składników:
400 g kaszanki
2 duże cebule
2 łyżki oleju roślinnego (może być smalec)
przyprawy: sól, pieprz
woda (opcjonalnie)
Surowa kaszankaFot. lusia599 / shutterstock.com
Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w piórka
Na patelni rozgrzewamy olej / smalec
Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu do momentu, aż się zarumieni
Z kaszanki zdejmujemy osłonkę i umieszczamy w misce
Rozdrabniamy za pomocą widelca
Kaszankę wrzucamy na patelnię i smażymy przez kilka minut. Rada: jeżeli kaszanka przywiera do patelni, możemy dolać odrobinę wody
Danie doprawiamy solą i pieprzem
Zdejmujemy z ognia i od razu serwujemy (najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem)
W jaki inny sposób może być podana kaszanka? Przepis, jaki chcielibyśmy zaproponować, to pierogi z farszem z kaszanki. Do przygotowania dania będą potrzebne:
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka roztopionego i przestudzonego masła (opcjonalnie)
Składniki na farsz:
400 g kaszanki
1 duża cebula
1 łyżka masła
przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Nietypowe pierogi z farszem z kaszankiBeata Krolikiewicz /Shutterstock
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę
Dodajemy sól i masło (opcjonalnie), a następnie stopniowo wlewamy wodę
Zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie miało jednolitą i elastyczną konsystencję
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
Podsmażamy na maśle do momentu, aż stanie się złocista
Dodajemy pokrojoną kaszankę (wcześniej należy zdjąć osłonkę)
Smażymy razem przez kilka minut
Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem według uznania
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek
Wycinamy kółka i na środek każdego nakładamy farsz
Zlepiamy pierogi i układamy na blacie (gotowe pierogi należy przykryć ściereczką bawełnianą)
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię
Wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na talerzach
A może kaszanka z grilla?
Świetną opcją jest również kaszanka z grilla. Przygotowanie jest banalnie proste:
Osłonkę z kaszanki należy naciąć w kilku miejscach
Kaszankę delikatnie smarujemy oliwą z oliwek lub olejem
Umieszczamy na rozgrzanym grillu
Grillujemy przez 15 minut, co jakiś czas obracając
Najlepiej smakuje w towarzystwie kiszonych ogórków
Lubisz kaszankę? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.