Młodzież nie zna, a kulturalny Polak wstydzi się przyznać, że lubi. Najlepiej zjeść w ukryciu na kolację

To tradycyjny wyrób wędliniarski. Do jego przygotowania potrzebna jest m.in. krew wieprzowa, dlatego najczęściej wyrabiany jest przy okazji świniobicia. Jedni go uwielbiają, inni - wręcz odwrotnie. A trzeba wiedzieć, że jest bardzo zdrowy i można podać go na wiele różnych sposobów.

Na myśl o kaszance jednym cieknie ślinka, a innym trudno uwierzyć, że wyrób może smakować naprawdę dobrze. Sekret tkwi w jakości kaszanki, ale duże znaczenie ma jeszcze jedna kwestia. Dobrze przygotowana kiszka może skraść kubki smakowe nawet najbardziej zatwardziałych przeciwników. Z dodatkiem podsmażonej na złoto cebulki, idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Miłośnicy pierogów na pewno chętnie skosztują dania nadziewanego farszem z kaszanki doprawionej majerankiem. 

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Najlepsza kaszanka - jak powstaje?

Najlepsza kaszanka to taka, która pochodzi z pewnego i sprawdzonego źródła. Kaszankę można dostać w wielu sklepach wędliniarskich, ale prawdziwi smakosze sugerują, aby rozeznać się w ofercie lokalnych producentów oraz masaży, którzy w przygotowanie swoich wyrobów wkładają wiele serca, pracy i wiedzy popartej doświadczeniem. A jak powstaje kaszanka? Do jej przygotowania używane są następujące składniki:

  • kasza gryczana lub jęczmienna
  • krew wieprzowa
  • podroby wieprzowe (najczęściej płuca, wątroba, skóra i nerki)
  • tłuszcz wieprzowy
  • przyprawy, m.in. sól, pieprz, czosnek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
  • jelito wieprzowe - jako osłonkę, w której jest umieszczony farsz

Kaszanka - właściwości prozdrowotne

Kaszanka jest produktem bardzo zdrowym, ponieważ zawiera bogactwo składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu:

  • wyrób jest bardzo bogaty w żelazo, dlatego zaleca się go osobom cierpiącym na anemię
  • kaszanka zawiera dużą ilość witamin z grupy B, a także magnez, potas i cynk 
  • z uwagi na zawartość kaszy, jest źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga procesy trawienne zachodzące w organizmie

Kaszanka z cebulą - klasyczne połączenie 

Kaszanka z cebulką to klasyczne i najpopularniejsze połączenie. Aby przygotować danie, potrzeba następujących składników:

  • 400 g kaszanki
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju roślinnego (może być smalec)
  • przyprawy: sól, pieprz
  • woda (opcjonalnie)
Surowa kaszanka
Surowa kaszanka Fot. lusia599 / shutterstock.com

Przygotowanie:

  • Cebule obieramy i kroimy w piórka
  • Na patelni rozgrzewamy olej / smalec
  • Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu do momentu, aż się zarumieni
  • Z kaszanki zdejmujemy osłonkę i umieszczamy w misce
  • Rozdrabniamy za pomocą widelca
  • Kaszankę wrzucamy na patelnię i smażymy przez kilka minut. Rada: jeżeli kaszanka przywiera do patelni, możemy dolać odrobinę wody 
  • Danie doprawiamy solą i pieprzem
  • Zdejmujemy z ognia i od razu serwujemy (najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem) 

Zobacz też: Możesz pomylić z pietruszką. Ma dużo wit. C, a jej smak współgra z pomidorami, marchewką i selerem

Kaszanka - przepis na niecodzienne pierogi 

W jaki inny sposób może być podana kaszanka? Przepis, jaki chcielibyśmy zaproponować, to pierogi z farszem z kaszanki. Do przygotowania dania będą potrzebne:

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka roztopionego i przestudzonego masła (opcjonalnie) 

Składniki na farsz:

  • 400 g kaszanki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek 
Nietypowe pierogi z farszem z kaszanki
Nietypowe pierogi z farszem z kaszanki Beata Krolikiewicz /Shutterstock

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiewamy na stolnicę
  • Dodajemy sól i masło (opcjonalnie), a następnie stopniowo wlewamy wodę
  • Zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie miało jednolitą i elastyczną konsystencję
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Podsmażamy na maśle do momentu, aż stanie się złocista
  • Dodajemy pokrojoną kaszankę (wcześniej należy zdjąć osłonkę)
  • Smażymy razem przez kilka minut
  • Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem według uznania
  • Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek
  • Wycinamy kółka i na środek każdego nakładamy farsz
  • Zlepiamy pierogi i układamy na blacie (gotowe pierogi należy przykryć ściereczką bawełnianą)
  • Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię
  • Wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na talerzach

A może kaszanka z grilla?

Świetną opcją jest również kaszanka z grilla. Przygotowanie jest banalnie proste:

  • Osłonkę z kaszanki należy naciąć w kilku miejscach
  • Kaszankę delikatnie smarujemy oliwą z oliwek lub olejem
  • Umieszczamy na rozgrzanym grillu
  • Grillujemy przez 15 minut, co jakiś czas obracając
  • Najlepiej smakuje w towarzystwie kiszonych ogórków 

Lubisz kaszankę? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: