• Link został skopiowany

To ulubione ciasto Amerykanów. Polacy nie znają, a za oceanem każdy się nim zajada

To tradycyjny deser amerykański, który cieszy się rosnącą popularnością także w innych krajach. W USA serwowany jest najczęściej z okazji Dnia Dziękczynienia, ale tak naprawdę po tę orzechową słodkość można sięgnąć zawsze wtedy, gdy przychodzi na to ochota. Dowiedz się, jak przygotować to ciasto krok po kroku.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Ciasto pekanowe to doskonała opcja dla wszystkich wielbicieli orzechowych smaków. Istnieje wiele wariantów deseru. W tradycyjnym przepisie używa się syropu kukurydzianego, ale jeżeli zależy nam na tym, aby deser miał jeszcze słodszy smak, można zastąpić go syropem klonowym. Prażenie orzechów na suchej patelni pozwoli z kolei na wydobycie jeszcze intensywniejszego aromatu. 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Amerykańskie ciasto pekanowe - składniki 

Przepis na amerykańskie ciasto pekanowe zaczynamy od przygotowania składników. Lista produktów poniżej. 

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 60 ml zimnej wody
  • 125 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli 

Składniki na nadzienie:

  • 300 g orzechów pekan
  • 125 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 1 szklanka syropu kukurydzianego (zamiennie można użyć syropu klonowego)
  • 3 średniej wielkości jajka
  • 100 g cukru brązowego
  • 100 g cukru białego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli  

Zobacz też: Nikt nie przyzna się, że lubi. Ale po cichu coraz więcej Polaków się nimi zajada. Przepis na idealny obiad

Ciasto pekanowe - przepis krok po kroku 

Jak zrobić smakowite ciasto pekanowe? Przepis wraz z opisem poszczególnych czynności przedstawia się następująco:

  • Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i szczyptę soli
  • Zimne masło kroimy na małe kawałki
  • Wrzucamy na stolnicę i zaczynamy łączyć składniki (można użyć do tego np. noża lub siekacza do ciasta kruchego)
  • Stopniowo dodajemy zimną wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto
  • Gdy składniki połączą się w jednolitą masę, z ciasta formujemy kulę
  • Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę
  • Formę do tarty (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia
  • Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, a następnie rozwałkowujemy i umieszczamy w formie
  • Pieczemy przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
  • W rondelku lub dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na nadzienie (z wyjątkiem orzechów) i mieszamy, aby powstała jednolita masa
  • W międzyczasie możemy uprażyć orzechy na suchej patelni (opcjonalnie)
  • Na podpieczonym spodzie umieszczamy orzechy i zalewamy je masą
  • Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach (co jakiś czas warto kontrolować stopień wypieczenia)
  • Upieczoną tartę wyjmujemy z piekarnika i studzimy  

Ciasto pekanowe z jabłkami - alternatywny przepis 

Wspomnieliśmy wyżej o tym, że istnieje wiele wariantów smakowitego deseru z orzechami pekan. My proponujemy wypróbować także przepis na ciasto pekanowe z jabłkami.

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne iStock / gsagi

Ciasto kruche oraz nadzienie pekanowe przygotowujemy analogicznie, jak w powyższym przepisie. Oprócz nich, przygotowujemy także nadzienie jabłkowe. Będą potrzebne następujące składniki:

  • 3 średniej wielkości jabłka (najlepiej szara reneta)
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cukru 

Jabłka należy obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Kawałki jabłek mieszamy z pozostałymi składnikami. Wykładamy na podpieczoną tartę, a puste przestrzenie wypełniamy orzechami. Zalewamy masą cukrową i pieczemy zgodnie z powyższymi wskazówkami.

Które ciasto lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: