To tradycyjny deser amerykański, który cieszy się rosnącą popularnością także w innych krajach. W USA serwowany jest najczęściej z okazji Dnia Dziękczynienia, ale tak naprawdę po tę orzechową słodkość można sięgnąć zawsze wtedy, gdy przychodzi na to ochota. Dowiedz się, jak przygotować to ciasto krok po kroku.
iStock
REKLAMA
REKLAMA
Ciasto pekanowe to doskonała opcja dla wszystkich wielbicieli orzechowych smaków. Istnieje wiele wariantów deseru. W tradycyjnym przepisie używa się syropu kukurydzianego, ale jeżeli zależy nam na tym, aby deser miał jeszcze słodszy smak, można zastąpić go syropem klonowym. Prażenie orzechów na suchej patelni pozwoli z kolei na wydobycie jeszcze intensywniejszego aromatu.
REKLAMA
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Amerykańskie ciasto pekanowe - składniki
Przepis na amerykańskie ciasto pekanowe zaczynamy od przygotowania składników. Lista produktów poniżej.
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
60 ml zimnej wody
125 g zimnego masła
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
300 g orzechów pekan
125 g roztopionego i przestudzonego masła
1 szklanka syropu kukurydzianego (zamiennie można użyć syropu klonowego)
Jak zrobić smakowite ciasto pekanowe? Przepis wraz z opisem poszczególnych czynności przedstawia się następująco:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i szczyptę soli
Zimne masło kroimy na małe kawałki
Wrzucamy na stolnicę i zaczynamy łączyć składniki (można użyć do tego np. noża lub siekacza do ciasta kruchego)
Stopniowo dodajemy zimną wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto
Gdy składniki połączą się w jednolitą masę, z ciasta formujemy kulę
Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę
Formę do tarty (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, a następnie rozwałkowujemy i umieszczamy w formie
Pieczemy przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
W rondelku lub dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na nadzienie (z wyjątkiem orzechów) i mieszamy, aby powstała jednolita masa
W międzyczasie możemy uprażyć orzechy na suchej patelni (opcjonalnie)
Na podpieczonym spodzie umieszczamy orzechy i zalewamy je masą
Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach (co jakiś czas warto kontrolować stopień wypieczenia)
Upieczoną tartę wyjmujemy z piekarnika i studzimy
Ciasto pekanowe z jabłkami - alternatywny przepis
Wspomnieliśmy wyżej o tym, że istnieje wiele wariantów smakowitego deseru z orzechami pekan. My proponujemy wypróbować także przepis na ciasto pekanowe z jabłkami.
Zdjęcie ilustracyjneiStock / gsagi
Ciasto kruche oraz nadzienie pekanowe przygotowujemy analogicznie, jak w powyższym przepisie. Oprócz nich, przygotowujemy także nadzienie jabłkowe. Będą potrzebne następujące składniki:
3 średniej wielkości jabłka (najlepiej szara reneta)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki cukru
Jabłka należy obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Kawałki jabłek mieszamy z pozostałymi składnikami. Wykładamy na podpieczoną tartę, a puste przestrzenie wypełniamy orzechami. Zalewamy masą cukrową i pieczemy zgodnie z powyższymi wskazówkami.
Które ciasto lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.