Przepis na sernik, który inne zmiata z planszy. Weź ser z wiaderka i dwa mleka. Zawstydzisz cukierników

Dam sobie rękę uciąć, że nie znajdzie się w Polsce ani jedna osoba, która nie lubi żadnego sernika. Może znajdą się jednostki, które nie przepadają za rodzynkami w serniku, ale spokojnie, w naszym dzisiejszym przepisie nie popełnimy tej zbrodni. Mamy przepis na sernik tak fantastyczny, że z miejsca oszalejesz. Będzie delikatny, aksamitny i nie musisz bawić się w mielenie. Użyj sera z wiaderka, ale nie zapomnij o mleku. O jednym zwykłym i drugim - nie zwykłym.

Jakiś przepis na sernik zna chyba każdy. Serników jest mnóstwo, mamy sernik krakowski, kremowy sernik baskijski, sernik na zimno, z serków homogenizowanych, ale żaden z nich nie jest tak pyszny, jak sernik z mlekiem w proszku. Ciasto jest delikatne, kremowe i puszyste jednocześnie. Robi się je piorunem i wyjdzie nawet dziecku (oczywiście pod bacznym okiem dorosłych). Można uznać, że ten sernik jest idealny dla leniuchów, ale pamiętajmy, że nie każdy ma w domu maszynkę do mielenia, więc ser z wiaderka tutaj będzie świetną opcją, a ciasto w niczym nie ustępuje sernikom z twarogu mielonego ręcznie. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszny sernik królewski

Przepis na sernik z mlekiem w proszku. Tak pyszny, że zawstydzisz cukierników

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka,
  • 6 średnich jajek,
  • 1 opakowanie herbatników lub biszkoptów,
  • 200 g cukru,
  • 180 g mleka w proszku,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 2 opakowania budyniu (waniliowego lub śmietankowego).

Sernik z sera z wiaderka z mlekiem w proszku - sposób wykonania:

  1. Najpierw upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przygotuj większą miskę. Dodaj twaróg, przesiane mleko w proszku i żółtka oddzielone od białek, wsyp proszki budyniowe i cukier waniliowy. Całość zmiksuj na gładką masę. Następnie stopniowo wlewaj olej i mleko, nie przerywając miksowania.
  2. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem soli. Do ubitej piany stopniowo dosypuj cukier. Ubitą pianę ostrożnie dodawaj do masy serowej i delikatnie mieszaj szpatułką, by piana nie straciła swojej puszystości.
  3. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Na dnie ułóż ciasno herbatniki lub biszkopty i ostrożnie wylej masę serową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Po upieczeniu potrzymaj sernik jeszcze przez 15 minut w ciepłym piekarniku.

Kiedy sernik ostygnie, dowolnie go udekoruj. Sprawdzi się polewa z ciemnej lub białej czekolady, wzorki z lukru królewskiego lub po porostu najzwyklejszy cukier puder. Takim deserem na pewno nikt nie pogardzi i z chęcią nałoży sobie kolejny kawałek. 

Więcej o: