Jakiś przepis na sernik zna chyba każdy. Serników jest mnóstwo, mamy sernik krakowski, kremowy sernik baskijski, sernik na zimno, z serków homogenizowanych, ale żaden z nich nie jest tak pyszny, jak sernik z mlekiem w proszku. Ciasto jest delikatne, kremowe i puszyste jednocześnie. Robi się je piorunem i wyjdzie nawet dziecku (oczywiście pod bacznym okiem dorosłych). Można uznać, że ten sernik jest idealny dla leniuchów, ale pamiętajmy, że nie każdy ma w domu maszynkę do mielenia, więc ser z wiaderka tutaj będzie świetną opcją, a ciasto w niczym nie ustępuje sernikom z twarogu mielonego ręcznie.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszny sernik królewski
Przepis na sernik z mlekiem w proszku. Tak pyszny, że zawstydzisz cukierników
Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka,
- 6 średnich jajek,
- 1 opakowanie herbatników lub biszkoptów,
- 200 g cukru,
- 180 g mleka w proszku,
- 1,5 szklanki mleka,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 3/4 szklanki oleju,
- 2 opakowania budyniu (waniliowego lub śmietankowego).
Sernik z sera z wiaderka z mlekiem w proszku - sposób wykonania:
- Najpierw upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przygotuj większą miskę. Dodaj twaróg, przesiane mleko w proszku i żółtka oddzielone od białek, wsyp proszki budyniowe i cukier waniliowy. Całość zmiksuj na gładką masę. Następnie stopniowo wlewaj olej i mleko, nie przerywając miksowania.
- W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem soli. Do ubitej piany stopniowo dosypuj cukier. Ubitą pianę ostrożnie dodawaj do masy serowej i delikatnie mieszaj szpatułką, by piana nie straciła swojej puszystości.
- Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Na dnie ułóż ciasno herbatniki lub biszkopty i ostrożnie wylej masę serową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Po upieczeniu potrzymaj sernik jeszcze przez 15 minut w ciepłym piekarniku.
Kiedy sernik ostygnie, dowolnie go udekoruj. Sprawdzi się polewa z ciemnej lub białej czekolady, wzorki z lukru królewskiego lub po porostu najzwyklejszy cukier puder. Takim deserem na pewno nikt nie pogardzi i z chęcią nałoży sobie kolejny kawałek.