• Link został skopiowany

Czym przyprawić idealnego schabowego? Złoty dodatek to strzał w dziesiątkę! Nikt o tym nie wie

Czym przyprawić idealnego schabowego? Kotlet schabowy to danie wręcz kultowe. Wydaje się, że jego przygotowanie jest banalnie proste i nic nie ma prawa tam się zepsuć. Rzeczywistość potrafi być jednak zgoła inna. Mięso czasem nie jest odpowiednio przyprawione, a jego smak nie jest tak bardzo intensywny, jak byśmy tego oczekiwali. Dowiedz się, jak to zmienić.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Kotlet schabowy to częsty gość na niedzielnym obiedzie. Jego siłą jest prostota przygotowania. Przyprawianie mięsa zazwyczaj ogranicza się do użycia soli i pieprzu, jednak aby schabowe miały bardziej intensywny smak, warto zamarynować je na chwilę w musztardzie. Jakie są inne sprawdzone patenty na idealnego schabowego? Sprawdźmy.

Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]

Przyprawy do schabowego - tylko sól i pieprz?

Umiejętność wydobycia pełni smaku za pomocą dobrze dobranych przypraw i dodatków jest bardzo ważna, jeżeli chcemy, aby nasze danie smakowało tak, jak z najlepszej restauracji. Najczęściej wykorzystywane przyprawy do schabowego to sól i pieprz. Te dwa niby banalne, ale bardzo potrzebne w kuchni składniki, potrafią zdziałać cuda:

  • sól i pieprz dobrze balansują smaki dania
  • te podstawowe przyprawy mają umiejętność wydobywania pełni aromatu potraw
  • sprawiają, że danie nie tylko dobrze smakuje, ale też apetycznie pachnie

Sól i pieprz to w zasadzie jedyne przyprawy, jakich do przygotowania schabowych używały nasze babcie. Czasem sięgały także po pieprz ziołowy, który dodatkowo wzbogaca smak, a także wspomaga procesy trawienne, co w przypadku kotletów schabowych jest bardzo istotnym aspektem.

Czym jeszcze można przyprawić schabowego?

  • Majeranek
  • Czosnek granulowany
  • Słodka Papryka
  • Tymianek

Jak przyprawiać schab? Postaw na odrobinę pikanterii

Jak przyprawić schab? Ze smakiem mięsa bardzo dobrze komponuje się musztarda. Sprawia, że kotlety mają wyraźnie wyczuwalny ostrzejszy posmak. W zależności od indywidualnych preferencji smakowych, można postawić na różne rodzaje musztardy, aby uzyskać satysfakcjonujący nas efekt:

  • musztarda sarepska - ma bardzo wyrazisty, ostry smak i sprawia, że mięso jest bardziej pikantne
  • musztarda chrzanowa - sprawia, że kotlety są bardzo aromatyczne i pikantne
  • musztarda miodowa - doskonały wybór dla zwolenników ostrych smaków, ale w nieco łagodniejszej wersji
  • musztarda dijon - sprawdzi się wówczas, gdy zależy nam na jedynie delikatnym podkręceniu smaku mięsa

Zobacz też: Nikt nie przyzna się, że lubi. Ale po cichu coraz więcej Polaków się nimi zajada. Przepis na idealny obiad

Schabowe - przyprawy i marynaty 

Co jeszcze można zrobić, aby uzyskać idealne schabowe? Przyprawy odgrywają bardzo ważną rolę i to one potrafią w pełni wydobyć smak potrawy. Osoby, które przygotowują kotlety schabowe od lat, zapewne wiedzą, że jednym ze sprawdzonych patentów na uzyskanie idealnego smaku mięsa, jest marynowanie przed poddaniem go obróbce termicznej.

Jeżeli chodzi o schab, to mięso bardzo lubi się z mlekiem i cebulą. Idealnie ze sobą współpracują z kilku powodów:

  • cebula sprawia, że schab jest jeszcze bardziej aromatyczny 
  • mleko niweluje zapach mięsa, za którym wiele osób po prostu nie przepada
  • zawarte w mleku enzymy zmiękczają włókna i dzięki temu sprawiają, że schab staje się bardziej kruchy i miękki 
  • dzięki marynowaniu wilgoć zostaje wewnątrz, co ma przełożenie na idealną konsystencję kotletów 

Schabowe należy marynować w mleku i cebuli przez co najmniej kilka godzin (w lodówce). Przed obróbką termiczną wyjmujemy mięso z marynaty, a następnie bardzo dokładnie osuszamy i smażymy zgodnie z tradycyjną recepturą.

Które kotlety są najlepsze? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: