Zwykło się mówić, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dobre, wartościowe śniadanie nie tylko zabija głód po całej nocy, lecz także dodaje energii i poprawia humor, zwłaszcza kiedy jemy coś naprawdę pysznego. Jednym z ulubionych śniadań Polaków są kanapki, ale umówmy się - ile można na okrągło jeść bułkę z serem i szynką? Na drugim miejscu wśród ulubionych śniadań plasuje się jajecznica, ale też co za dużo, to później może wyjść bokiem.
Jeśli obie opcje śniadaniowe już zaczynają ci się nudzić, musisz koniecznie wypróbować przepis, który jakiś czas temu odmienił moje poranki o 180 stopni. Muffinki jajeczne są nie tylko pyszne, lecz także łatwe i po prostu urocze. Co ważne, możesz dodać do nich wszystko, na co tylko masz ochotę. Zobacz wideo, na którym wszystko dokładnie wyjaśniam, a poniżej przepis krok po kroku.
Zobacz wideo Zrobiłam pyszne muffinki jajeczne. Najlepsza opcja na śniadanie
Zamiast jajecznicy i kanapek zrób muffinki jajeczne. Przepadniesz po pierwszym kęsie
Składniki:
- 3-5 jajek w zależności od tego, ile muffinek chcesz przygotować,
- 1 mała cebula,
- pół papryki,
- kilka plastrów szynki
- kilka pieczarek,
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka,
- do dekoracji posiekany szczypiorek.
Dodatkowo: kilka silikonowych papilotek, roztopione masło.
Muffinki jajeczne - sposób wykonania:
- Najpierw pokrój pieczarki i podduś je na niewielkiej ilości masła. Kiedy odparuje z nich woda, lekko je osól i opcjonalnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Paprykę oczyść i pokrój w dość drobną kostkę. Podobnie drobno posiekaj cebulę, a plastry wędliny pokrój lub porwij w rękach.
- Jajka wbij do miski i roztrzep trzepaczką. Możesz dodać do smaku sól, pieprz i odrobinę ostrej papryki, jeśli lubisz.
- Papilotki lekko natłuść roztopionym masłem i na dno układaj dodatki - cebulę, szynkę, pieczarki i paprykę. Następnie do każdej papilotki wlej masę jajeczną.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Następnie włóż muffinki i piecz przez ok. 20-25 minut z włączoną funkcją grzania góra-dół. Po upieczeniu wyjmij ostrożnie z papilotek, posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj.