Jeśli szukasz niebanalnego pomysłu na obiad lub pyszną kolację, niekoniecznie dla dwojga, mamy przepis, który pokochasz już za sam zapach. To nie lada gratka dla miłośników makaronów i owoców morza, a teraz na tapet bierzemy krewetki. Spaghetti z krewetkami jest szybkie w wykonaniu, bardzo łatwe i w zasadzie nie da się tego dania zepsuć. Można je jednak ulepszyć i dodatkowo zaromatyzować, a z pomocą przyjdzie wino. Koniecznie białe i koniecznie wytrawne. Za taki makaron można sprzedać duszę, powie ci to każdy, kogo nim poczęstujesz.
Zobacz wideo To najlepszy przepis na śniadanie. Jajecznica i kanapki mogą się schować
Przepis na spaghetti z krewetkami. Idealne na kolację w weekend
Składniki:
- ok. 500 g mrożonych krewetek,
- 300 g makaronu spaghetti,
- duża garść szpinaku,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 6-7 suszonych pomidorów,
- szklanka białego wytrawnego wina,
- sól, pieprz, szczypta oregano,
- masło,
- opcjonalnie: starty parmezan i płatki chili do podania.
Spaghetti z krewetkami i białym winem - sposób wykonania:
- Najpierw rozmroź krewetki. Następnie obierz je ze skorupki, wykałaczką usuń ciemną nitkę na grzbiecie i osusz ręcznikiem papierowym. W międzyczasie zagotuj wodę na makaron. Ugotuj go al dente i zachowaj chochelkę wody, w której się gotował. Kiedy woda i makaron się gotują, zajmij się resztą, by nie tracić czasu.
- Przygotuj większą patelnię i rozgrzej na niej czubatą łyżkę masła. Kiedy masło będzie gorące, dodaj krewetki. Kiedy zaczną zmieniać kolor, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj całość przez 4-5 minut.
- Do krewetek dodaj szpinak oraz suszone pomidory pokrojone w kostkę. Kiedy szpinak zmięknie, dodaj sól, pieprz i oregano. Podsmażaj, aż krewetki będą gotowe. Na patelnię dodaj ugotowany makaron oraz trochę wody, w której się gotował, wystarczy ok. 150 ml.
- Całość dokładnie wymieszaj, następnie wlej ok. 250 ml białego wina. Duś na średnim ogniu, aż alkohol odparuje. Przed podaniem posyp natką pietruszki oraz startym parmezanem i dla wzmocnienia smaku płatkami chili.
Taki makaron zadowoli każdego miłośnika południowych smaków. Pamiętaj jednak o dość istotnej rzeczy - wino świetnie podkręci smak tego dania i wielu innych, jednak nigdy w całości nie odparuje i jego śladowe ilości zostaną w potrawie. Jeśli więc planujesz poczęstować swoim makaronem kobietę w ciąży, dzieci lub inne osoby, które nie powinny lub nie chcą spożywać alkoholu, podlej makaron winem bezalkoholowym.