Najlepszy przepis na spaghetti. Weź krewetki, szpinak i wyrazisty napój. Na kolację jak znalazł

Uwielbiasz dania z makaronem i marzy ci się naprawdę pyszne spaghetti, zupełnie jak z restauracji na południu Włoch? Nie ma problemy, mamy właśnie taki przepis. W roli głównej delikatne krewetki, ale ich towarzystwo jest nie mniej istotne. Przydadzą się szpinak, pomidory i coś, co doda potrawie aromatu. Ten trunek ma w kuchni każdy miłośnik południowych smaków.

Jeśli szukasz niebanalnego pomysłu na obiad lub pyszną kolację, niekoniecznie dla dwojga, mamy przepis, który pokochasz już za sam zapach. To nie lada gratka dla miłośników makaronów i owoców morza, a teraz na tapet bierzemy krewetki. Spaghetti z krewetkami jest szybkie w wykonaniu, bardzo łatwe i w zasadzie nie da się tego dania zepsuć. Można je jednak ulepszyć i dodatkowo zaromatyzować, a z pomocą przyjdzie wino. Koniecznie białe i koniecznie wytrawne. Za taki makaron można sprzedać duszę, powie ci to każdy, kogo nim poczęstujesz. 

Zobacz wideo To najlepszy przepis na śniadanie. Jajecznica i kanapki mogą się schować

Przepis na spaghetti z krewetkami. Idealne na kolację w weekend

Składniki:

  • ok. 500 g mrożonych krewetek,
  • 300 g makaronu spaghetti,
  • duża garść szpinaku, 
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 6-7 suszonych pomidorów,
  • szklanka białego wytrawnego wina,
  • sól, pieprz, szczypta oregano,
  • masło,
  • opcjonalnie: starty parmezan i płatki chili do podania.

Spaghetti z krewetkami i białym winem - sposób wykonania:

  1. Najpierw rozmroź krewetki. Następnie obierz je ze skorupki, wykałaczką usuń ciemną nitkę na grzbiecie i osusz ręcznikiem papierowym. W międzyczasie zagotuj wodę na makaron. Ugotuj go al dente i zachowaj chochelkę wody, w której się gotował. Kiedy woda i makaron się gotują, zajmij się resztą, by nie tracić czasu.
  2. Przygotuj większą patelnię i rozgrzej na niej czubatą łyżkę masła. Kiedy masło będzie gorące, dodaj krewetki. Kiedy zaczną zmieniać kolor, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj całość przez 4-5 minut.
  3. Do krewetek dodaj szpinak oraz suszone pomidory pokrojone w kostkę. Kiedy szpinak zmięknie, dodaj sól, pieprz i oregano. Podsmażaj, aż krewetki będą gotowe. Na patelnię dodaj ugotowany makaron oraz trochę wody, w której się gotował, wystarczy ok. 150 ml.
  4. Całość dokładnie wymieszaj, następnie wlej ok. 250 ml białego wina. Duś na średnim ogniu, aż alkohol odparuje. Przed podaniem posyp natką pietruszki oraz startym parmezanem i dla wzmocnienia smaku płatkami chili. 

Taki makaron zadowoli każdego miłośnika południowych smaków. Pamiętaj jednak o dość istotnej rzeczy - wino świetnie podkręci smak tego dania i wielu innych, jednak nigdy w całości nie odparuje i jego śladowe ilości zostaną w potrawie. Jeśli więc planujesz poczęstować swoim makaronem kobietę w ciąży, dzieci lub inne osoby, które nie powinny lub nie chcą spożywać alkoholu, podlej makaron winem bezalkoholowym. 

Więcej o: