Syrniki to potrawa charakterystyczna dla kuchni wschodnich: ukraińskiej, rosyjskiej i białoruskiej. Swoją nazwę zawdzięczają starosłowiańskiemu słowu syr, które oznacza po prostu ser lub miękki twaróg. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, bo poza twarogiem potrzebne są jeszcze mąka, cukier, jajko i szczypta soli. Do syrników można dodać, jeśli ktoś lubi, owoce (również suszone), a także orzechy czy nawet ziemniaki.
Zwyczajowo te placki z sera smaży się na oleju lub maśle klarowanym, ale można też przygotować ich zdrowszą i mniej kaloryczną wersję z piekarnika. Wówczas należy je piec w 180 stopniach do momentu, aż ładnie się zarumienią, czyli przez około 25 minut. Cukier można zastąpić np. ksylitolem lub erytrolem. My w tym przepisie skupimy się jednak na wersji tradycyjnej syrników, czyli smażonej.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Twaróg rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj do niego cukier, mąkę, sól oraz jajko. Wszystko starannie wymieszaj, by składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Do innego naczynia wsyp samą mąkę pszenną. Z masy twarogowej odrywaj kulki, a potem obtaczaj ostrożnie w mące. Spłaszczaj je ostrożnie w dłoniach, tak by kształtem wyglądały jak klasyczne placki. Na patelni rozgrzej olej i partiami kładź na nim syrniki. Smaż je z obu stron po kilka minut na średnim ogniu. Powinny się apetycznie zarumienić.
Syrniki podawaj z ulubionymi dodatkami. Możesz polać je roztopioną czekoladą, miodem, syropem klonowym lub po prostu posypać cukrem pudrem. Dobrze smakują również z konfiturą, dżemem oraz świeżymi owocami. Syrniki można zrobić również w wersji wytrawnej. Wówczas oczywiście pomijamy cukier. Do masy można dodać wtedy np. szczypiorek, pietruszkę, pokrojony boczek lub ser. Poza solą jako przypraw można użyć pieprzu i granulowanego czosnku.