• Link został skopiowany

Znika szybciej niż wielkanocna baba. Teściowa zdradziła mi przepis. Od razu robię dwie blachy

Jeśli mazurki i serniki nie robią już wrażenia na rodzinie, czas na coś innego. Słodycz przełamana owocową nutą to połączenie, które zawsze się sprawdza, zwłaszcza na świątecznym stole. Jak zrobić krem budyniowy do ciasta fale Dunaju? Ten deser znika w mgnieniu oka, więc zaplanuj podwójną porcję.
Fale Dunaju
Fot. Juergen Schott/ iStock

- Na Wielkanoc musisz zrobić dwie blachy - rok temu powiedziała do mnie mama mojego męża, tonem nieznoszącym sprzeciwu. A ja, choć nie od dziś wiem, że nie ma w kuchni lepszej strategii, niż słuchać starszych i mądrzejszych, postanowiłam zapytać dlaczego. Teściowa tylko się uśmiechnęła, wyjęła zeszyt z przepisami i zaczęła opowiadać. O latach 90., gdy Fale Dunaju były hitem każdej imieninowej uczty. O tym, jak wciągające jest to ciasto z owocami i o tym, że ten krem budyniowy to absolutna perfekcja. - Zrób jedną blachę, a zniknie w godzinę - dodała i miała absolutną rację.

Zobacz wideo Zrobiliśmy domową czekoladę. Musisz sprawdzić ten przepis

Jak zrobić krem budyniowy do ciasta fale Dunaju? Potrzebujesz tylko kilku składników

Fale Dunaju to rarytas, które kusi nie tylko wyglądem, lecz także smakiem, od którego trudno się oderwać. Jasna i kakaowa warstwa biszkoptowego ciasta idealnie się przenikają, a zatopione w nich wiśnie podczas pieczenia tworzą efektowne fale. Do tego puszysty krem budyniowy i lśniąca polewa... prawdziwa uczta dla podniebienia. Może wygląda na skomplikowane, ale zobaczysz, że bez problemu sobie poradzisz. Poniższe składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 25x27 cm.

Na ciasto:

  • 200 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 ml mleka,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżki kakao,
  • 300 g wiśni ze słoika.

Na krem:

  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,
  • 450 ml mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 200 g masła.

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej,
  • 50 ml śmietanki kremówki,
  • łyżeczka masła.

PORADA! Jeśli nie masz wiśni ze słoika, świetnie sprawdzą się mrożone. Wystarczy, że rozmrozisz je na sitku, a potem delikatnie osuszysz ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru soku. Dzięki temu ciasto nie nasiąknie wilgocią i zachowa idealną strukturę.

Fale Dunaju
Fale Dunaju Fot. liptakrobi/ iStock

Jak długo piecze się fale Dunaju? Pilnuj czasu, a upieczesz idealny biszkopt

To nie jest ciasto, które robi się w pięć minut, ale niech to cię nie zniechęca. Wykonanie wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy trzymać się przepisu, a efekt zachwyci nie tylko wyglądem, lecz także smakiem. Na początek bierzemy się za biszkopt.

  1. Utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
  2. Powoli dodawaj po jednym jajku, miksując na średnich obrotach.
  3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wlej mleko i ekstrakt waniliowy, a następnie wszystko zmiksuj.
  4. Połowę masy wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy wsyp kakao, dokładnie wymieszaj, a następnie rozprowadź na jasnym cieście.
  5. Na wierzchu rozsyp wiśnie, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 35-40 minut.

Gdy biszkopt znajdzie się w piekarniku, czas przygotować krem.

  1. Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, lecz użyj jedynie 450 ml mleka i dodaj 3 łyżki cukru.
  2. Odstaw do ostygnięcia - powinien być w temperaturze pokojowej.
  3. Miękkie masło ubij na puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj chłodny budyń, nie przerywając miksowania.
  4. Kiedy masa stanie się gładka i aksamitna, krem jest gotowy do wyłożenia na ciasto.

Przygotowanie polewy i wykończenie ciasta.

  1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę razem ze śmietanką i masłem.
  2. Mieszaj, aż masa będzie jednolita i lśniąca.
  3. Rozsmaruj polewę równomiernie na kremie budyniowym i wyrównaj.
  4. Blaszkę z ciastem wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie można kroić i delektować się jego smakiem.

Jakie ciasto króluje u ciebie na wielkanocnym stole? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania. 

Więcej o: