Sałatka nicejska to jeden z klasyków kuchni francuskiej. Przepis stał się tak popularny, że ową sałatkę można zamówić nawet w niektórych barach typu fast food i niezliczonych restauracjach. Jednak nie musisz wybierać się na miasto, by zjeść przepyszną sałatkę, bo zrobisz ją w domu i to niewielkim nakładem pracy. Wśród składników są same pyszności: oliwki, jajko, sałata, pomidory, fasolka, ziemniaki i tuńczyk. Żeby sałatka wyszła prima sort, warto pochylić się nieco nad dwiema ostatnimi pozycjami.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną sałatkę imieninową
Ziemniaki muszą być ugotowane, rzecz jasna. Jednak żeby w sałatce wyglądały i smakowały dobrze, nie mogą się rozpadać. Żeby tego uniknąć, wybierz odpowiedni typ ziemniaków, a mianowicie typ A, czyli ziemniaki sałatkowe, o małej zawartości skrobi i zwartym miąższu. Jeśli zaś chodzi o tuńczyka, oczywiście sprawdzi się ten z puszki, ale jedynie w sosie własnym. Tuńczyk w oliwie sprawi, że sałatka będzie cięższa, bowiem dressing także jest na bazie oliwy.
Idealna na lekką kolację lub lunch. Jak zrobić sałatkę nicejską?
Składniki:
- 1 opakowanie miksu sałat lub dwie główki sałaty rzymskiej,
- 2 jajka na twardo,
- 4 niewielkie ziemniaki typu A,
- garść pomidorków koktajlowych,
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 10 oliwek (czarnych lub zielonych, jak wolisz),
- 1 niewielka czerwona cebula,
- ok. 100 g zielonej fasolki szparagowej (możesz użyć mrożonej),
- sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, płaska łyżeczka ziół prowansalskich,
- oliwa i musztarda do dressingu.
Sałatka nicejska - sposób wykonania:
- Najpierw ugotuj ziemniaki. Możesz ugotować je w mundurkach. Następnie ostudź je i pokrój w kostkę. Ziemniaki możesz ugotować dzień wcześniej.
- Kiedy ziemniaki się studzą, ugotuj jajka na twardo oraz fasolkę szparagową. Jeśli używasz sałaty rzymskiej, opłucz ją, osusz i pokrój na kawałki.
- Do miski włóż sałatę. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, oliwki przekrojone na pół i pomidorki, także przekrojone na pół. Tuńczyka odcedź na sitku i rozdziel na kawałki widelcem. Dodaj do reszty. Jajko pokrój na ćwiartki lub w plastry. Cebulę pokrój w cienkie piórka i dodaj do reszty, nie zapomnij o fasolce szparagowej.
- Do niewielkiej miseczki dodaj ok. 50-70 ml oliwy, łyżkę musztardy i dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodaj sól, pieprz i zioła prowansalskie i całość dokładnie wymieszaj. Powstałym dressingiem polej sałatkę i wymieszaj. Podawaj od razu.
Wskazówka: Do sałatki nicejskiej polecam dodać kilka filetów anchois, które świetnie podkręcą smak sałatki i dodadzą jej charakteru i wyrazistości. Jeśli jednak nie przepadasz za rybami w sałatkach, zamiast tuńczyka możesz użyć podsmażonego lub ugotowanego kurczaka. Taka wersja jest także bardzo smaczna.