Wszyscy tylko cukinia i papryka, ja faszeruję coś innego. Żaden obiad z piekarnika nie jest tak dobry

Pomysłów na obiad z piekarnika jest bez liku, ale dziś skupimy się na faszerowanych smakołykach. Nie, nie będą to faszerowane roladki z kurczaka, nie będzie to także cukinia ani papryka. Chociaż wspomniane opcje są naprawdę pyszne, mamy dla ciebie coś znacznie, znacznie lepszego. Weź duże pieczarki, trochę boczku i dwa sery. W kilka chwil masz obiad taki, że palce lizać to mało.

Faszerowane pieczarki to danie dwa w jednym. Spokojnie mogą zastąpić klasyczne kotlety lub roladki na naszych obiadowych talerzach. Mogą być także wyśmienitą przekąską, kiedy wpadną do ciebie znajomi lub szykujesz rodzinną uroczystość i chcesz podać coś innego niż koreczki. Jak zabrać się za przepyszne faszerowane pieczarki? Zanim wylądują w piekarniku, zrób dwie rzeczy. Pieczarki najpierw warto obgotować, zaś boczek, którym będą faszerowane, wytopić z nadmiaru tłuszczu na patelni. Szykuje się taka uczta, że dla pewności zrób podwójną porcję. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne bułeczki z pieczarkami. Idealne na kolację i imprezkę

Obiad z piekarnika bez nudy. Pieczarki faszerowane boczkiem i serem

Składniki:

  • 6 pieczarek portobello lub zwykłych, większych pieczarek,
  • 200 g serka topionego o smaku ziołowym,
  • ok. 150 g surowego wędzonego boczku,
  • 3 małe ząbki czosnku,
  • odrobina masła,
  • sól, pieprz, szczypta ostrej papryczki,
  • drobno starty ser żółty. 

Pieczarki faszerowane boczkiem i serem - sposób wykonania:

  1. Na początku podgotuj pieczarki. W garnku zagotuj wodę z solą i dwoma listkami laurowymi. Kiedy woda zawrze, włóż pieczarki i gotuj przez ok. 5-7 minut. Następnie wyjmij je z wody i osusz.
  2. Z pieczarek oderwij ogonki, oczyść je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Boczek pokrój w niewielką kostkę.
  3. Wnętrze pieczarek lekko osól i dodaj niewielką szczyptę pieprzu. Następnie zajmij się farszem. Na zimnej patelni wytop boczek i kiedy się lekko zarumieni, zdejmij go z patelni i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym.
  4. Na oczyszczonej patelni po boczku rozgrzej płaską łyżkę masła i podsmaż starte trzony pieczarek, a kiedy odparuje z nich woda, dodaj serek topiony. Na wolnym ogniu duś, aż serek stanie się kremowy. Dodaj boczek i wymieszaj.
  5. Zawartość patelni przełóż do miski, dodaj czosnek oraz odrobinę ostrej papryczki i ewentualnie trochę soli. Możesz dodać posiekaną pietruszkę, jeśli masz ochotę. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Następnie włóż porcje farszu do kapeluszy pieczarek i na wierzch posyp trochę żółtego sera startego na tarce.
  7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Piecz pieczarki przez ok. 15 minut, aż ser się zarumieni. Podawaj z lekką sałatką lub klasycznie z ziemniakami i mizerią albo colesławem. 
Więcej o: