Sól kuchenna to nieodłączny kompan wielu potraw. Jest podstawową przyprawą i substancją konserwującą. To prawie czysty chlorek sodu, który występuje w postaci oczyszczonej soli warzonej lub nieoczyszczonej i grubszej - kamiennej. Niekiedy producenci wzbogacają ją o jony jodu - istotnego dla zdrowia pierwiastka, który uczestniczy między innymi w pracy tarczycy. Niewielka ilość soli pomaga w dostarczaniu organizmowi odpowiedniej dawki sodu, który jest niezbędny m.in. do prawidłowej pracy serca.
Nie można jej jednak spożywać w dowolnych ilościach, a niestety wiele osób ma skłonność do przesady (na stronie gov.pl czytamy, że "w Polsce spożycie soli przekracza dwukrotnie zalecane normy"). Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by spożywać nie więcej niż 5 gram soli kuchennej na dobę - to objętość, która odpowiada jednej łyżeczce. Jeszcze ostrożniej powinny się z nią obchodzić osoby, które chorują na nadciśnienie tętnicze.
Wiele osób nie wyobraża sobie jednak ograniczenia soli w diecie. Często nie wiedzą, czym można ją zastąpić. Pomocne mogą okazać się mieszanki ziołowe. Właśnie z taką mieszanką można gotować ziemniaki, zamiast dodawać do nich sól. Odpowiednio skomponowana doda ziemniakom wyrazistego smaku, a ty na dobre zapomnisz o soli.
Jakich przypraw użyć? Mogą to być: liście laurowe, rozmaryn, ziele angielskie i świeży koperek. Dobrze sprawdzą się też: czarny pieprz ziarnisty, lubczyk, oregano, natka pietruszki i bazylia. Możesz stworzyć własną ziołową mieszankę i sprawdzić, z którymi przyprawami ziemniaki smakują ci najbardziej. Niektórzy pod koniec gotowania wsypują odrobinę kurkumy, by ziemniaki nabrały apetycznego koloru.
Okazuje się, że wielu z nas popełnia błąd podczas gotowania ziemniaków. Niepoprawne gotowanie dotyczy przede wszystkim temperatury wody, do której wrzucamy warzywa. Ziemniaki powinniśmy wkładać do wrzątku.
Ziemniaki są bogate w: potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez i mangan, a także witaminy: B1, B5, B6, A, C, E, K i PP. Jeśli od razu wrzucimy je do gorącej wody, to sole mineralne w nich zostaną, jeśli zaś najpierw będą wrzucone do chłodnej wody, to stracą wszystkie cenne składniki.