Teściowa robi najlepszą zupę pieczarkową. Najpierw dusi por, potem dodaje trzy ważne rzeczy

Zupa pieczarkowa to zawsze dobry pomysł. Sprawdza się idealnie na każdy dzień, robi się ją łatwo i dość szybko. Jednak moja zdolna teściowa zupę pieczarkową gotuje jedynie na niedziele i święta, i robi to po mistrzowsku. Jej zupa jest kremowa, pełna aromatu i pożywna. Nie może zabraknąć pora, dwóch pysznych serów i "kulek mocy".

Sposobów na zupę pieczarkową jest sporo. Można robić ją z warzywami, wrzucić surowe grzyby i całość zabielić śmietanką, można ugotować ją z ziemniakami, śmietanką i przyprawami, a następnie zmiksować na gładki krem i podać z grzankami. A można też zrobić ją po mistrzowsku, jak moja teściowa. Jej pieczarkowa jest słynna w całej rodzinie i gdy nadchodzą imieniny lub jakieś święta, każdy wie, że na stole pojawi się pyszna i kremowa zupa. Jaki jest jej sekret? Tu nie ma niczego skomplikowanego. Należy podsmażyć na maśle pieczarki, poddusić por i dodać kuleczki z mielonego mięsa. Pod koniec trzeba jeszcze dołożyć ser feta i mascarpone, i uczta gotowa. Proste? Proste. A jakie pyszne... Musisz się przekonać. 

Zobacz wideo ZObacz przepis na przepyszne bułeczki z pieczarkami. Idealne na kolację i imprezę

Kremowa i aromatyczna zupa pieczarkowa teściowej. Idealna na obiad zwykły i niezwykły

Składniki:

  • ok. 800 g pieczarek,
  • 500 g mielonego mięsa,
  • 1 większy por,
  • ok. 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 100 g sera w typie greckiej fety,
  • ok. 300 g serka mascarpone,
  • masło,
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,
  • do podania makaron lub grzanki.

Zupa pieczarkowa z serami i kulkami mocy - sposób wykonania:

  1. Pieczarki dokładnie oczyść. Nie musisz ich obierać, wystarczy opłukać w zimnej wodzie. Ja obieram pieczarki tylko wtedy, kiedy "pokazały blaszki". Następnie pokrój je w kostkę lub plastry - masz pełną dowolność. Por posiekaj dość drono. Możesz posiekać także 2 ząbki czosnku dla aromatu.
  2. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj jajko, ulubione przyprawy i opcjonalnie pół małej cebuli startej na tarce. Masę mięsną dokładnie wymieszaj i lekko zwilżonymi dłońmi odrywaj małe kawałki i formuj pulpeciki. 
  3. Przygotuj garnek lub wysoki rondel i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekany por i podsmażaj do zeszklenia, co jakiś czas mieszając. 
  4. Dodaj pieczarki i duś całość na średniej mocy palnika, aż z pieczarek odparuje część płynu, pamiętaj, że pieczarki powinny się dusić, a nie smażyć - możesz je lekko posolić. Następnie zalej całość gorącym bulionem, wrzuć pulpeciki i gotuj przez ok. 15 minut.
  5. Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku przyprawami i dodaj serek mascarpone oraz fetę. Gotuj, aż sery się rozpuszczą i dopraw do smaku pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Na sól uważaj - pieczarki były solone, a ser w typie fety także jest dość słony.
Więcej o: