-
Haps
-
Jak przygotować
- Teściowa robi najlepszą zupę pieczarkową. Najpierw dusi por, potem dodaje dwa sery i kulki mocy
Teściowa robi najlepszą zupę pieczarkową. Najpierw dusi por, potem dodaje trzy ważne rzeczy
Zupa pieczarkowa to zawsze dobry pomysł. Sprawdza się idealnie na każdy dzień, robi się ją łatwo i dość szybko. Jednak moja zdolna teściowa zupę pieczarkową gotuje jedynie na niedziele i święta, i robi to po mistrzowsku. Jej zupa jest kremowa, pełna aromatu i pożywna. Nie może zabraknąć pora, dwóch pysznych serów i "kulek mocy".
Sposobów na zupę pieczarkową jest sporo. Można robić ją z warzywami, wrzucić surowe grzyby i całość zabielić śmietanką, można ugotować ją z ziemniakami, śmietanką i przyprawami, a następnie zmiksować na gładki krem i podać z grzankami. A można też zrobić ją po mistrzowsku, jak moja teściowa. Jej pieczarkowa jest słynna w całej rodzinie i gdy nadchodzą imieniny lub jakieś święta, każdy wie, że na stole pojawi się pyszna i kremowa zupa. Jaki jest jej sekret? Tu nie ma niczego skomplikowanego. Należy podsmażyć na maśle pieczarki, poddusić por i dodać kuleczki z mielonego mięsa. Pod koniec trzeba jeszcze dołożyć ser feta i mascarpone, i uczta gotowa. Proste? Proste. A jakie pyszne... Musisz się przekonać.
Zobacz wideo ZObacz przepis na przepyszne bułeczki z pieczarkami. Idealne na kolację i imprezę
Kremowa i aromatyczna zupa pieczarkowa teściowej. Idealna na obiad zwykły i niezwykły
Składniki:
- ok. 800 g pieczarek,
- 500 g mielonego mięsa,
- 1 większy por,
- ok. 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
- 100 g sera w typie greckiej fety,
- ok. 300 g serka mascarpone,
- masło,
- sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,
- do podania makaron lub grzanki.
Zupa pieczarkowa z serami i kulkami mocy - sposób wykonania:
- Pieczarki dokładnie oczyść. Nie musisz ich obierać, wystarczy opłukać w zimnej wodzie. Ja obieram pieczarki tylko wtedy, kiedy "pokazały blaszki". Następnie pokrój je w kostkę lub plastry - masz pełną dowolność. Por posiekaj dość drono. Możesz posiekać także 2 ząbki czosnku dla aromatu.
- Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj jajko, ulubione przyprawy i opcjonalnie pół małej cebuli startej na tarce. Masę mięsną dokładnie wymieszaj i lekko zwilżonymi dłońmi odrywaj małe kawałki i formuj pulpeciki.
- Przygotuj garnek lub wysoki rondel i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekany por i podsmażaj do zeszklenia, co jakiś czas mieszając.
- Dodaj pieczarki i duś całość na średniej mocy palnika, aż z pieczarek odparuje część płynu, pamiętaj, że pieczarki powinny się dusić, a nie smażyć - możesz je lekko posolić. Następnie zalej całość gorącym bulionem, wrzuć pulpeciki i gotuj przez ok. 15 minut.
- Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku przyprawami i dodaj serek mascarpone oraz fetę. Gotuj, aż sery się rozpuszczą i dopraw do smaku pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Na sól uważaj - pieczarki były solone, a ser w typie fety także jest dość słony.