Cynamonki poszły już w odstawkę. Papatacze biją je na głowę. Pisał o nich nawet Jan Brzechwa

Nie ma prostszego przepisu na bułeczki, które każdego smakosza przyprawią o zawrót głowy. Co to są papatacze? Są naprawdę pyszne, a dodatkowo ich wykonanie to bułka z masłem. Idealna alternatywa dla popularnych cynamonek.

Tajemnicze papatacze pojawiły się w bajce "Pchła szachrajka" autorstwa Jana Brzechwy. To dla wielu również smak przywołujący na myśl beztroskie dzieciństwo. Pochodzą z kuchni włoskiej, lecz szybko zwojowały świat deserów również w innych krajach Europy, w tym Polski.

Zobacz wideo Najszybsza pasta na kanapki. Sklepowe nie mają podjazdu

Co to są papatacze? Drożdżowe zawijańce z głębią smaku

Papatacze to w rzeczywistości nic innego jak drożdżowe bułeczki wypełnione po brzegi bakaliami. Puszyste ciasto w połączeniu z chrupiącymi orzechami i kwaskowatym lukrem to smak, który wielu kojarzy się z rodzinnym domem. Idealne do podania na zimno i na ciepło. Będą fantastycznym towarzystwem do popołudniowej kawy.

Lista potrzebnych składników:

  • 85 g mąki pszennej (przesiana),
  • 12 g drożdży,
  • 20 g cukru,
  • jajko,
  • 40 ml mleka,
  • 18 g masła,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • łyżeczka cynamonu,
  • garść rodzynek (około 30 g),
  • garść orzechów (np. 30 g orzechów włoskich lub laskowych),
  • 50 g cukru pudru,
  • łyżeczka soku z cytryny (lub wody).
bułeczki
bułeczki Larisa Snimushkina / Getty Images/istock.com

Jakie są bułki słodkie? Jadam je na śniadanie, podwieczorek oraz kolację

Z podanych wyżej proporcji przygotujesz ok. 10 sztuk słodkich bułeczek. Od czego zacząć?

  1. Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru. Po rozpuszczeniu dodaj łyżkę mleka i łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.
  2. Do miski dodaj pozostałe składniki: mąkę, cukier, jajko, mleko, masło, cynamon i rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  3. Ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40-60 minut, aż podwoi objętość.
  4. W tym czasie umyj, osusz i posiekaj bakalie oraz orzechy.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm. Posyp cukrem, wiórkami masła oraz bakaliami. Zwiń w rulon i pokrój na plastry o grubości 1 cm.
  6. Ułóż papatacze na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw na 30 minut.
  7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut, aż będą złociste.
  8. Po wyjęciu z piekarnika ciepłe papatacze posmaruj przygotowaną polewą (cukier puder plus sok z cytryny). Smacznego!
Więcej o: