Nie ma prostszego przepisu na bułeczki, które każdego smakosza przyprawią o zawrót głowy. Co to są papatacze? Są naprawdę pyszne, a dodatkowo ich wykonanie to bułka z masłem. Idealna alternatywa dla popularnych cynamonek.
3
Larisa Snimushkina / Getty Images/iStockphoto
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Tajemnicze papatacze pojawiły się w bajce "Pchła szachrajka" autorstwa Jana Brzechwy. To dla wielu również smak przywołujący na myśl beztroskie dzieciństwo. Pochodzą z kuchni włoskiej, lecz szybko zwojowały świat deserów również w innych krajach Europy, w tym Polski.
REKLAMA
Zobacz wideo Najszybsza pasta na kanapki. Sklepowe nie mają podjazdu
Co to są papatacze? Drożdżowe zawijańce z głębią smaku
Papatacze to w rzeczywistości nic innego jak drożdżowe bułeczki wypełnione po brzegi bakaliami. Puszyste ciasto w połączeniu z chrupiącymi orzechami i kwaskowatym lukrem to smak, który wielu kojarzy się z rodzinnym domem. Idealne do podania na zimno i na ciepło. Będą fantastycznym towarzystwem do popołudniowej kawy.
Lista potrzebnych składników:
85 g mąki pszennej (przesiana),
12 g drożdży,
20 g cukru,
jajko,
40 ml mleka,
18 g masła,
1/2 łyżeczki cukru,
łyżeczka cynamonu,
garść rodzynek (około 30 g),
garść orzechów (np. 30 g orzechów włoskich lub laskowych),
Jakie są bułki słodkie? Jadam je na śniadanie, podwieczorek oraz kolację
Z podanych wyżej proporcji przygotujesz ok. 10 sztuk słodkich bułeczek. Od czego zacząć?
Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru. Po rozpuszczeniu dodaj łyżkę mleka i łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.
Do miski dodaj pozostałe składniki: mąkę, cukier, jajko, mleko, masło, cynamon i rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40-60 minut, aż podwoi objętość.
W tym czasie umyj, osusz i posiekaj bakalie oraz orzechy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm. Posyp cukrem, wiórkami masła oraz bakaliami. Zwiń w rulon i pokrój na plastry o grubości 1 cm.
Ułóż papatacze na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw na 30 minut.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut, aż będą złociste.
Po wyjęciu z piekarnika ciepłe papatacze posmaruj przygotowaną polewą (cukier puder plus sok z cytryny). Smacznego!