Szukasz sałatki na Wielkanoc? Ten przepis wyrzuci cię z kapci, jarzynowa niech się schowa

Do Wielkanocy jeszcze sporo czasu, ale już możemy powoli myśleć nad wielkanocnym menu. Oprócz żurku, białej kiełbasy w cebuli i mnóstwa faszerowanych jajek, będą także sałatki. Jaka sałatka sprawdzi się najlepiej? Jarzynowa jest pyszna, to fakt, ale nasza dzisiejsza sałatka z tortellini będzie twoim odkryciem.

Szukasz pomysłu na pyszne wielkanocne spotkanie, codzienną kolację, lunch do pracy, przekąskę do serialu lub coś pysznego na rodzinną imprezę? Zawsze w takich sytuacjach z pomocą przyjdzie przepis na sałatkę. Jednak jeśli masz już po uszy gyrosów, jarzynowej, ryżowej lub z tuńczykiem, czas postawić na coś innego. Sałatka z tortellini, czyli małymi włoskimi pierożkami, które przypominają nasze uszka, z pewnością ci zasmakuje i idealnie sprawdzi się na każdą okazję i bez okazji też. Jak się za to zabrać? Nic prostszego. Gwarantuję ci, że jak postawisz salaterkę z sałatką jarzynową i z sałatką z tortellini, ta druga zniknie szybciej.

Zobacz wideo Zrobiła muffiny jajeczne, tak pyszne, że klękajcie narody

Sałatka z tortellini - tak prosta i pyszna, że aż zatańczysz

Składniki:

  • 1 opakowanie tortellini z nadzieniem serowym lub szpinakowym,
  • 2 małe czerwone papryki,
  • ok. 350-400 g ogórków konserwowych,
  • 400 g wędliny w kawałku,
  • 1 mała cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majonez.

Sałatka z tortellini: sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania pierożków w lekko osolonej wodzie. Muszą być al dente, inaczej podczas mieszania mogą się rwać i przez to wypadnie z nich farsz.
  2. Kiedy tortellini się gotują, zajmij się resztą składników. Wszystko pokrój w drobną kostkę, cebulę jednak jak najdrobniej. Pamiętaj, żeby z papryki dokładnie usunąć gniazda nasienne.
  3. Ostudzone tortellini przełóż do miski i dodaj resztę składników. Dopraw do smaku solą i pieprzem, i wymieszaj z majonezem. Odstaw na kilka godzin do lodówki, by smaki się przegryzły. Przed podaniem możesz udekorować posiekanym szczypiorkiem.
Więcej o: