Szukasz pomysłu na pyszne wielkanocne spotkanie, codzienną kolację, lunch do pracy, przekąskę do serialu lub coś pysznego na rodzinną imprezę? Zawsze w takich sytuacjach z pomocą przyjdzie przepis na sałatkę. Jednak jeśli masz już po uszy gyrosów, jarzynowej, ryżowej lub z tuńczykiem, czas postawić na coś innego. Sałatka z tortellini, czyli małymi włoskimi pierożkami, które przypominają nasze uszka, z pewnością ci zasmakuje i idealnie sprawdzi się na każdą okazję i bez okazji też. Jak się za to zabrać? Nic prostszego. Gwarantuję ci, że jak postawisz salaterkę z sałatką jarzynową i z sałatką z tortellini, ta druga zniknie szybciej.
Zobacz wideo Zrobiła muffiny jajeczne, tak pyszne, że klękajcie narody
Sałatka z tortellini - tak prosta i pyszna, że aż zatańczysz
Składniki:
- 1 opakowanie tortellini z nadzieniem serowym lub szpinakowym,
- 2 małe czerwone papryki,
- ok. 350-400 g ogórków konserwowych,
- 400 g wędliny w kawałku,
- 1 mała cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- majonez.
Sałatka z tortellini: sposób wykonania:
- Zacznij od ugotowania pierożków w lekko osolonej wodzie. Muszą być al dente, inaczej podczas mieszania mogą się rwać i przez to wypadnie z nich farsz.
- Kiedy tortellini się gotują, zajmij się resztą składników. Wszystko pokrój w drobną kostkę, cebulę jednak jak najdrobniej. Pamiętaj, żeby z papryki dokładnie usunąć gniazda nasienne.
- Ostudzone tortellini przełóż do miski i dodaj resztę składników. Dopraw do smaku solą i pieprzem, i wymieszaj z majonezem. Odstaw na kilka godzin do lodówki, by smaki się przegryzły. Przed podaniem możesz udekorować posiekanym szczypiorkiem.