Lepsze niż racuchy z jabłkami i pankejki. Placki z czeskiego przepisu wychodzą puszyste jak obłoczek

Jesteście fanami racuchów? Jeśli tak, ten przepis z pewnością się wam spodoba. Czeskie placuszki livance wyglądają podobnie, ale robi się je zupełnie inaczej. Wychodzą puszyste i bardzo miękkie. W sam raz na śniadanie albo kolację.

Livance to tradycyjne czeskie racuchy, które przygotowuje się na bazie ciasta drożdżowego. Są bardzo popularne również na Słowacji. Najczęściej podaje się je w wersji na słodko, czyli z cukrem pudrem, dżemem, musem jabłkowym, śmietaną albo świeżymi owocami. Nie brakuje też fanów bardziej oryginalnych połączeń, np. twarogu oraz orzechów. Gwarantuję ci jednak, że są tak pyszne, że spokojnie można jeść je solo.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Jak zrobić czeskie placki? Jeden składnik sprawia, że są najpyszniejsze

Ciasto do zrobienia livance jest gęstsze niż to, które na co dzień przygotowujemy do naleśników czy klasycznych placków z jabłkami. Drożdże sprawiają, że racuszki wychodzą lekkie, duże i grube. Ich przyrządzenie jest bardzo proste. Będą ci potrzebne następujące składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 20 g drożdży,
  • 2 jajka,
  • 450 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.
Przepis na livance, czyli czeskie placuszki drożdżowe
Przepis na livance, czyli czeskie placuszki drożdżowe Dmitry Alferov/iStock

Przepis na livance, czyli czeskie placuszki drożdżowe. Palce lizać

Livance to jeden z najczęściej serwowanych deserów w Czechach. W restauracjach smażone są w specjalnych formach z wgłębieniami. Jeśli masz ochotę, do listy składników możesz dorzucić również mielony cynamon albo pokrojone w kosteczkę jabłko. Oto krótka instrukcja przygotowania.

  1. Wymieszaj drożdże z łyżką cukru, łyżką mąki i dwiema łyżkami mleka. Zostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  2. W międzyczasie oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka z resztą mleka.
  3. Do mieszanki dodaj resztę mąki oraz przygotowany chwilę wcześniej rozczyn. Wymieszaj.
  4. Ubij białka z solą i łyżką cukru. Dodaj do reszty.
  5. Przykryj miskę ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  6. Smaż placki na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Smacznego!
Więcej o: