Livance to tradycyjne czeskie racuchy, które przygotowuje się na bazie ciasta drożdżowego. Są bardzo popularne również na Słowacji. Najczęściej podaje się je w wersji na słodko, czyli z cukrem pudrem, dżemem, musem jabłkowym, śmietaną albo świeżymi owocami. Nie brakuje też fanów bardziej oryginalnych połączeń, np. twarogu oraz orzechów. Gwarantuję ci jednak, że są tak pyszne, że spokojnie można jeść je solo.
Ciasto do zrobienia livance jest gęstsze niż to, które na co dzień przygotowujemy do naleśników czy klasycznych placków z jabłkami. Drożdże sprawiają, że racuszki wychodzą lekkie, duże i grube. Ich przyrządzenie jest bardzo proste. Będą ci potrzebne następujące składniki:
Livance to jeden z najczęściej serwowanych deserów w Czechach. W restauracjach smażone są w specjalnych formach z wgłębieniami. Jeśli masz ochotę, do listy składników możesz dorzucić również mielony cynamon albo pokrojone w kosteczkę jabłko. Oto krótka instrukcja przygotowania.