Idealne ciasto drożdżowe powinno być puszyste, dobrze wyrośnięte, odpowiednio słodkie i wilgotne. Zdarza się jednak, że już po kilku godzinach jest suche jak wiór. Czasem też zamiast oczekiwanego wypieku z piekarnika wyciągamy zakalec. By uniknąć katastrofy, warto zwrócić uwagę nie tylko na odpowiednie wyrobienie, lecz także na to, by dać wyrosnąć w spokoju i cieple. A żeby ciasto było wilgotne, dodać do niego odrobinę... twarogu.
Twaróg w cieście zadziała jak "nawilżacz", dzięki czemu wyjdzie miękkie i wilgotne. Nie będzie się też kruszyć, a przy odpowiednim przechowywaniu wytrzyma nawet tydzień. Kluczem do sukcesu jest dodanie białego sera już po wyrośnięciu ciasta. Zwróć również uwagę na jajka. Powinny być roztrzepane. Dzięki temu masa lepiej urośnie. Czego będziesz potrzebować? W tym przepisie, poza rozczynem, nie będzie ci potrzebny cukier. Mimo to wypiek wychodzi idealnie słodki, jest przy tym mniej tuczący i z dodatkową porcją białka.
Rozczyn:
Ciasto:
Kruszonka:
Na początek przygotuj keksówkę o wymiarach 26 x 12 x 8 cm. Erytrytol możesz spokojnie zastąpić cukrem - dodaj go o 1/3 mniej niż w podanym przepisie.
Upieczone ciasto, szczególnie z dodatkami, warto owinąć folią lub schować do pojemnika i trzymać w lodówce. Czyste drożdżowe bez dodatków możesz też owinąć w lnianą lub bawełnianą ściereczkę i schować w chłodnym miejscu. Powinno wytrzymać od 4 dni do nawet tygodnia. Pamiętaj jednak, że wszystkie dodatki mogą skrócić ten czas.