• Link został skopiowany

Wrzucam do ciasta drożdżowego sekretny składnik. Może stać tydzień i dalej będzie wilgotne

Ciasto drożdżowe to prawdziwy klasyk na deser lub słodkie śniadanie, ale ma jedną wadę - szybko wysycha. Na szczęście istnieje rozwiązanie. Wystarczy, że dodasz pewien składnik, a będzie idealne nawet przez kilka dni. Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe było wilgotne?
Przepis na ciasto drożdżowe (zdjęcie ilustracyjne)
fot.pixabay/congerdesign

Idealne ciasto drożdżowe powinno być puszyste, dobrze wyrośnięte, odpowiednio słodkie i wilgotne. Zdarza się jednak, że już po kilku godzinach jest suche jak wiór. Czasem też zamiast oczekiwanego wypieku z piekarnika wyciągamy zakalec. By uniknąć katastrofy, warto zwrócić uwagę nie tylko na odpowiednie wyrobienie, lecz także na to, by dać wyrosnąć w spokoju i cieple. A żeby ciasto było wilgotne, dodać do niego odrobinę... twarogu.

Zobacz wideo Zrobiliśmy domową czekoladę. Musisz sprawdzić ten przepis

Ciasto drożdżowe z twarogiem. Będzie miękkie i wilgotne

Twaróg w cieście zadziała jak "nawilżacz", dzięki czemu wyjdzie miękkie i wilgotne. Nie będzie się też kruszyć, a przy odpowiednim przechowywaniu wytrzyma nawet tydzień. Kluczem do sukcesu jest dodanie białego sera już po wyrośnięciu ciasta. Zwróć również uwagę na jajka. Powinny być roztrzepane. Dzięki temu masa lepiej urośnie. Czego będziesz potrzebować? W tym przepisie, poza rozczynem, nie będzie ci potrzebny cukier. Mimo to wypiek wychodzi idealnie słodki, jest przy tym mniej tuczący i z dodatkową porcją białka.

Rozczyn:

  • 220 ml mleka (1,5 proc.),
  • 34 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki mąki.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 g twarogu chudego,
  • 80 g skyra waniliowego,
  • jajko,
  • 100 g erytrytolu.

Kruszonka:

  • 50 g masła,
  • 50 g mąki,
  • 50 g erytrytolu.
ciasto drożdżowe
ciasto drożdżowe elfgradost / Getty Images/iStockphoto

Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe było wilgotne? Dodaj do środka twaróg

Na początek przygotuj keksówkę o wymiarach 26 x 12 x 8 cm. Erytrytol możesz spokojnie zastąpić cukrem - dodaj go o 1/3 mniej niż w podanym przepisie.

  1. W rondelku podgrzej mleko, aż będzie letnie, ale nie gorące. Dodaj roztarte w palcach drożdże, cukier i mąkę. Zamieszaj i odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce, aż pojawi się piana.
  2. W międzyczasie do dużej miski przesiej mąkę i erytrytol. Dodaj skyr i roztrzepane jajko.
  3. Dodaj gotowy zaczyn i wyrabiaj ciasto, aż będzie miękkie, elastyczne i nie będzie się lepić do rąk. Możesz to zrobić w misie robota kuchennego. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę lub dwie.
  4. Twaróg rozgnieć widelcem. Wrzuć do wyrośniętego ciasta, zamieszaj do połączenia składników.
  5. Przełóż do keksówki i odstaw na kilka minut. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  6. W międzyczasie zrób kruszonkę. Posyp nią ciasto. Wstaw keksówkę do piekarnika i piecz przez ok. 45 minut.

Jak przechowywać ciasto drożdżowe? Wytrzyma nawet tydzień

Upieczone ciasto, szczególnie z dodatkami, warto owinąć folią lub schować do pojemnika i trzymać w lodówce. Czyste drożdżowe bez dodatków możesz też owinąć w lnianą lub bawełnianą ściereczkę i schować w chłodnym miejscu. Powinno wytrzymać od 4 dni do nawet tygodnia. Pamiętaj jednak, że wszystkie dodatki mogą skrócić ten czas.

Więcej o: