Chociaż do Wielkanocy zostało jeszcze trochę czasu, warto już teraz pomyśleć o kreatywnych przepisach na jajka. Sos chrzanowy to dodatek, który sprawdzi się idealnie na świąteczny stół i wzbogaci danie o lekko pikantną nutę. Sam przepis nie jest trudny, ale kluczowe jest odpowiednie dobranie proporcji. Jeśli lubisz mocniejsze smaki, nie bój się dodać więcej chrzanu. Ale jeśli za nimi nie przepadasz, lepiej być ostrożnym.
Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni
Jajka w sosie chrzanowym. Pyszna propozycja na świąteczną przekąskę
W moim rodzinnym domu Wielkanoc nie mogła odbyć się bez jajek w majonezie, jednak z biegiem czasu zaczęły się nudzić. Dzięki wersji chrzanowej nikt już nie kręci nosem, a ucztowanie nabiera głębszego smaku. Teraz robię je nawet na codzienną przekąskę.
Składniki:
- 6 jajek,
- 200 ml śmietany 18%,
- 2 łyżki tartego chrzanu,
- łyżeczka musztardy,
- łyżeczka cukru,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka posiekanego szczypiorku,
- łyżka posiekanego koperku,
- łyżka soku z cytryny.
Jak zrobić dobre jajka na Wielkanoc? Przepis jest banalnie prosty
By mieć pewność, że przekąska wyjdzie idealna, warto spojrzeć na jajka. Jeśli są ugotowane na twardo, mamy połowę sukcesu. Drugą częścią jest odpowiednio doprawiony sos. Tylko nie zapomnij o dodatkach. Posiekany koperek doda całości koloru.
Sposób przygotowania:
- Jajka umieść w garnku z zimną wodą i gotuj na średnim ogniu przez około 8-10 minut od momentu zagotowania. Następnie przełóż do miski z chłodnym płynem, aby łatwiej było je obrać. Zdejmij skorupkę i przekrój na połówki.
- W misce wymieszaj śmietanę, tarty chrzan, musztardę, cukier, sól i pieprz. Dodaj sok z cytryny i dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły. Na koniec wsyp posiekany szczypiorek i koperek.
- Na talerzu ułóż połówki jajek i polej je sosem chrzanowym. Tak przygotowane można podawać na zimno lub lekko podgrzane. Jajka w takiej wersji idealnie komponują się z pieczywem.