Obazda to tradycyjne danie kuchni bawarskiej. Najprościej mówiąc, jest to pasta serowa. Najważniejsze są trzy składniki: camembert, cebula oraz masło. Do tego ulubione przyprawy oraz dodatki i pyszne smarowidło gotowe. W Niemczech najczęściej spożywają je z chlebem żytnim, preclami albo paluszkami. Do popijania służy im z kolei piwo pszeniczne. Obazda cieszy się szczególną popularnością podczas Oktoberfestu.
Po przygotowaniu pasty często formuje się z niej gałki i podaje na liściu sałaty z dodatkami, np. pomidorem, cebulą, rzodkiewką albo ogórkiem konserwowym. Oczywiście nie brakuje też zwolenników bardziej rzadkiej wersji, którą z łatwością smaruje się pieczywo. Przepis jest naprawdę prosty, a zrobienie obazdy zajmie ci nie więcej niż 10 minut. Oto lista potrzebnych składników:
Obazda to prawdziwa królowa wśród smarowideł. Jeśli lubisz camembert, jestem pewna, że ci posmakuje. To świetny pomysł na przekąskę, np. podczas oglądania ulubionego serialu albo meczu. Może pełnić funkcję dipu do chipsów, nachosów, paluszków, kiełbasek czy świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Oto instrukcja przygotowania krok po kroku.