• Link został skopiowany

Smarowidło tak dobre, że zjesz pół bochenka chleba na raz. Nic dziwnego, że Niemcy je uwielbiają

Smarowidło do chleba to szybka i prosta opcja, gdy nie masz pomysłu na śniadanie lub kolację. Pasta jajeczna albo warzywna z biegiem czasu może się jednak przejeść. Rozwiązaniem jest obazda, czyli niemiecka pasta serowa. Spróbujesz raz i przepadniesz.
Obazda. Niemiecka pasta serowa Mehriban Aliyeva/iStock
Obazda. Niemiecka pasta serowa Mehriban Aliyeva/iStock

Obazda to tradycyjne danie kuchni bawarskiej. Najprościej mówiąc, jest to pasta serowa. Najważniejsze są trzy składniki: camembert, cebula oraz masło. Do tego ulubione przyprawy oraz dodatki i pyszne smarowidło gotowe. W Niemczech najczęściej spożywają je z chlebem żytnim, preclami albo paluszkami. Do popijania służy im z kolei piwo pszeniczne. Obazda cieszy się szczególną popularnością podczas Oktoberfestu.

Zobacz wideo Pasta z awokado z fantastycznym sosem. Doskonała do kanapek

Rewelacyjna pasta z camemberta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję

Po przygotowaniu pasty często formuje się z niej gałki i podaje na liściu sałaty z dodatkami, np. pomidorem, cebulą, rzodkiewką albo ogórkiem konserwowym. Oczywiście nie brakuje też zwolenników bardziej rzadkiej wersji, którą z łatwością smaruje się pieczywo. Przepis jest naprawdę prosty, a zrobienie obazdy zajmie ci nie więcej niż 10 minut. Oto lista potrzebnych składników:

  • 250 g sera camembert,
  • cebula,
  • łyżka masła,
  • 100 g serka śmietankowego typu Almette,
  • przyprawy: sól, pieprz, kminek, słodka papryka.
Niemiecka pasta serowa
Niemiecka pasta serowa pixabay.com/LoggaWiggler

Prosta i pyszna obazda. Przepis prosto z niemieckiej kuchni

Obazda to prawdziwa królowa wśród smarowideł. Jeśli lubisz camembert, jestem pewna, że ci posmakuje. To świetny pomysł na przekąskę, np. podczas oglądania ulubionego serialu albo meczu. Może pełnić funkcję dipu do chipsów, nachosów, paluszków, kiełbasek czy świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Oto instrukcja przygotowania krok po kroku.

  1. Umieść w misce camembert, masło oraz serek. Rozgnieć widelcem.
  2. Przypraw do smaku. Polecam 2 łyżeczki papryki, 1/4 łyżeczki soli, odrobina kminku oraz świeżo mielony pieprz. Wtedy potrawa będzie smakować wybornie.
  3. Dodaj bardzo drobno pokrojoną cebulkę. Wymieszaj całość.
  4. Powinna powstać gładka masa. Posmaruj nią pieczywo i delektuj się. Smacznego!
Więcej o: