Robię najlepszy krupnik w rodzinie. Używam pęczaku, najzdrowszego mięsa i dwóch dodatków

Krupnik to jedno z tych dań, które albo się kocha, albo nienawidzi, ale z całą pewnością nie można przejść obok niego obojętnie. Jeśli są wśród was sceptycy tej zupy z kaszą, mam nadzieję, że mój przepis na krupnik sprawi, że odkryjecie jego smak na nowo i przepadniecie. Jak zabrać się za najlepszy krupnik? Podstawą jest wywar. Ja stawiam na zdrowe, choć tanie mięso, które w mięsnym wiele osób omija. A przecież żołądki i serduszka są wprost stworzone do krupniku.

Jak zrobić krupnik, żeby smakował jak ten babciny, a nawet i lepiej? Mam dla was najlepszy przepis, który nie ma prawa się nie udać. Oczywiście jak w niemal wszystkich zupach, tak i w przypadku krupniku podstawą smaku jest wywar. Niektórzy robią lekki krupnik na skrzydełkach lub pałkach z kurczaka, inni stawiają na bardziej wyrazisty smak i robią wywar na żeberkach. Obie opcje są w porządku, ale moja zdecydowanie jest najlepsza, bo łączę żeberka z serduszkami i żołądkami drobiowymi, nie zapominam także o suszonych grzybach i czosnku. Zupa wychodzi esencjonalna, pyszna i wyjątkowa, a jak kasza jest już miękka, dodaję jeszcze jedną rzecz, a mianowicie ocet. Po co dodaję ocet do krupniku? Z dwóch powodów. Po pierwsze sprawia, że kasza nie ciemnieje, po drugie hamuje proces gotowania, więc pęczak w zupie się nie rozgotuje. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na serowo-piwną zupę krem. Palce lizać

Przepis na krupnik z kaszą pęczak. Na tym mięsie wychodzi najlepszy

Składniki:

  • ok. 600-800 g żeberek wieprzowych,
  • 600-800 g podrobów (polecam pół na pół żołądki i serca drobiowe),
  • kilka ziemniaków,
  • niepełna szklanka kaszy jęczmiennej pęczak,
  • włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, ziele angielskie,
  • posiekany koperek,
  • kilka suszonych grzybków,
  • ocet.

Krupnik z pęczakiem na żeberkach i podrobach - sposób wykonania:

  1. Zacznij od dokładnego oczyszczenia podrobów. Następnie włóż je do garnka, dodaj żeberka i zagotuj na wolnym ogniu. Pamiętaj, by wody nie było za dużo.
  2. Kiedy zbierze się szum, usuń go, następnie dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz liście laurowe. Dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę wraz z opaloną cebulą i suszonymi grzybkami pokruszonymi w dłoniach. Gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Kiedy mięso będzie miękkie, dodaj je do zupy. Kaszę podsmaż na patelni z rozgrzanym masłem. Dopraw odrobiną soli i czosnkiem przeciśniętym przez praskę i  mieszając, podsmażaj kilka minut. Następnie dodaj kilka chochelek wywaru i gotuj kaszę przez ok. 5-10 minut. Potem dodaj kaszę do zupy.
  4. Kiedy kasza i ziemniaki będą miękkie, dodaj jedną lub dwie łyżki octu i dopraw do smaku solą i pieprzem. Udekoruj posiekanym koperkiem i podawaj. 

Wskazówka: Zamiast octu do krupniku możesz dodać trochę soku z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków. Taka zamiana na pewno korzystnie wpłynie na smak potrawy i doda jej charakteru i głębi. 

Więcej o: