To ciasto jest tak łatwe, że uda się każdemu. Zapisz przepis, przyda się przed Wielkanocą

Jeśli szukasz przepisu na łatwe ciasto, które będzie idealne na Wielkanoc, każdą rodzinną imprezkę lub po prostu do ploteczek przy kawce, mamy niezawodną rzecz. To ciasto jest łatwe, wychodzi perfekcyjne za każdym razem i, co ważne, długo nie obsycha i pozostaje wilgotne nawet przez pięć dni. Koniecznie zapisz przepis na babkę piaskową, na pewno nie raz go wykorzystasz.

Babka piaskowa to jedno z tych ciast, które są dobre zawsze, wszędzie i na każdą okazję. I chociaż babki najczęściej pieczemy na Wielkanoc, nic nie stoi na przeszkodzie, by pyszną i wilgotną babką zajadać się wtedy, kiedy tylko najdzie nas ochota. Przepis jest naprawdę banalny, jedyne, czego potrzebujesz to mikser, dziesięć minut wolnego czasu, reszta już "w rękach" piekarnika. Już sam zapach zwala z nóg, a smak... No musisz ją zrobić, w końcu domowe ciasto to najlepszy poprawiacz nastroju. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na hit PRL-u. Oto klasyczny metrowiec

Najłatwiejsze ciasto świata. Jak zrobić babkę piaskową?

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mąki pszennej (użyłam typu 650),
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 250 g masła,
  • 4 łyżki oleju.

Babka piaskowa - sposób wykonania:

  1. Do rondelka włóż masło i dodaj olej. Zagotuj i odstaw do lekkiego ostygnięcia. W tym czasie do garnka wbij jajka i dodaj oba cukry. Mikserem na wysokich obrotach ubij wszystko na jasną masę.
  2. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia dokładnie wymieszaj i stopniowo dodawaj do jajek ubitych z cukrem, miksując tym razem na wolniejszych obrotach.
  3. Kiedy składniki się połączą, dodaj roztopione masło. Jeszcze chwilę miksuj, a w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  4. Przygotuj formę do babki lub formę keksową i wyłóż ją papierem do pieczenia albo wysmaruj masłem. Następnie przelej ciasto do foremki i włóż do gorącego piekarnika. Piecz przez godzinę i 5 minut - tyle mniej więcej potrzebuje ciasto, by wbity patyczek był suchy.

Tak upieczona babka jest idealna, delikatna i wilgotna. Przechowuj ją szczelnie owiniętą papierem, by jak najdłużej zachowała świeżość. Możesz także włożyć ją do chlebaka lub do szczelnie zamkniętego pojemnika na żywność. Co ciekawe, babkę piaskową możesz także zamrozić. Wówczas powinna przetrwać w zamrażalniku między 6 a 8 miesięcy.

Więcej o: