Pasztet 100 razy lepszy niż mięsny. Dodaj sekretny składnik, a pochwalą go wszystkie ciotki

Jak przygotować pasztet z cukinii? To danie z pewnością posmakuje nie tylko wegetarianom. Wychodzi tak pyszne, że nawet zadeklarowani mięsożercy poproszą o dokładkę.

Co się dodaje do pasztetu z cukinii? To idealna alternatywa dla mięsnych przysmaków, ale kluczem do idealnego smaku jest jeden składnik. Marchew doda nieco słodkości i sprawi, że potrawa wyjdzie bardziej zwarta i będzie miała idealną konsystencję.

Zobacz wideo Pasztet z jajek idealny na Wielkanoc [HAPS VEGE]

Czy cukinia jest zdrowa? Warto włączyć to warzywo do codziennego jadłospisu

Cukinia jest niskokalorycznym warzywem (w 100 g zawiera około 17 kcal) i dostarcza wielu składników odżywczych. Jest bogata w witaminę A, C i K, a także w kwas foliowy, potas, magnez oraz fosfor. Stanowi też źródło antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na odporność i wzrok. Co najlepsze, można z niej wyczarować wiele pysznych dań.

Jak zrobić pasztet z cukinii? Wychodzi obłędny. Rozpływa się w ustach

Przepis na pyszny pasztet z cukinii jest banalnie prosty i z pewnością poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Czego potrzebujesz do jego przygotowania? 

Składniki:

  • cztery cukinie,
  • pół szklanki kaszy manny lub bułki tartej,
  • dwa jajka,
  • dwie cebule,
  • dwie marchewki,
  • trzy ząbki czosnku,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • papryka słodka.
Jak zrobić pasztet z cukinii?
Jak zrobić pasztet z cukinii? Fot. Bru-nO/Pixabay

Pasztet z cukinii można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dobrze smakuje z chrupkim pieczywem lub świeżo pieczonymi bajglami.

  1. Marchew i cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól i odstaw na 15 minut.
  2. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj do miski z cukinią i marchewką. Dorzuć kaszę mannę lub bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy warzywnej. Wymieszaj, a potem dodaj żółtka, pół szklanki oleju i posiekaną natkę pietruszki.
  4. Całość przełóż do formy i włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez godzinę.

Jaki pasztet jest najlepszy? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: