Od dłuższego czasu trwa niemały szał na czekoladę dubajską, ale przecież w kraju nad Wisłą mamy swoją czekoladę wedlowską. Stwierdziłam, że spróbuję zrobić ją (albo przynajmniej podobną) w domu. Na oficjalnej stronie producenta widnieje przepis na czekoladę, który postanowiłam wypróbować. Składników było niewiele i są łatwo dostępne, nawet kakao z Ghany dostałam w pobliskim markecie. Koleżanka kupiła pałkę do makutry, którą polecano ucierać masę na czekoladę, więc pełna optymizmu i ciekawa efektu zabrałam się za domową czekoladę. Zobacz film, na którym pokazuję, jak mi poszło.
Składniki potrzebne do zrobienia czekolady:
Cóż, jest naprawdę w porządku, jest słodka, ale nie muląca, jednak jej konsystencja nie przypomina tej klasycznej czekolady, którą znamy ze sklepów. Nie jest krucha i nie "strzela" podczas łamania na kostki. Moim zdaniem bardziej przypomina w konsystencji blok czekoladowy. Niemniej jednak jest naprawdę smaczna i z powodzeniem sprawdzi się jako małe co nieco do kawki. Jeśli macie chwilę wolnego, sami się przekonajcie.