Ten przepis znano już w starożytności. Jak zrobić chlebki pita z patelni? Wybierz odpowiednią mąkę

Pita to mączny placek, bardzo popularny w kuchniach Bliskiego Wschodu i północnych krajów Afryki. Przepis na chlebki pita był znany już w starożytności i obecnie wcale nie stracił na popularności. Na pewno nie raz i nie dwa zdarzyło ci się zamawiać kebab lub gyros w picie i dziś podpowiemy ci, jak zrobić ów chlebek w domu. To łatwizna, przydadzą się sucha patelni i odpowiednia mąka. Pełnoziarniste wersje raczej się nie sprawdzą.

Jeśli masz ochotę na domowy fast food i kochasz wszystko, co pełne pszenicy i pocieszającego glutenu, mamy dla ciebie przepis, który jest tak wyjątkowy, że przetrwał tysiące lat. Chlebki pita pierwotnie były wypiekane w piecu lub na gorących kamieniach, ale ty równie dobrze możesz zrobić je na patelni. Wystarczy zagnieść łatwe ciasto, uformować placuszki i położyć na gorącej patelni. Jednak uważaj na mąkę - w przypadku chlebków pita najlepiej sprawdzą się niskie typy przemiału. Szczególnie polecam mąkę pszenną tortową, czyli typu 450. Potem tylko zawiń mięso, tofu lub grillowane warzywa i można zaczynać ucztę. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną domową pizzę

Chlebki pita z patelni - idealne do mięsa i grillowanych warzyw

Składniki:

  • 250 ml ciepłej, ale nie gorącej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżeczki suchych drożdży,
  • 350 g mąki pszennej niskiego typu przemiału.

Chlebki pita z patelni - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj sól, drożdże i wymieszaj. Następnie stopniowo dolewaj wodę.
  2. Ciasto mieszaj najpierw łyżką, później zacznij energicznie zagniatać, stopniowo dolewając oliwę.
  3. Kiedy zagnieciesz już gładkie i elastyczne ciasto, uformuj je w kulkę, a miskę przykryj ściereczką. Następnie odłóż ciasto na ok. godzinę, by wyrosło.
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 jednakowych części. Każdą z nich uformuj w kulkę i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na 10 minut.
  5. Każdą kulkę ciasta rozwałkuj na placek o średnicy ok. 20 cm i połóż na porządnie rozgrzaną, suchą patelnię.
  6. Smaż przez ok. 2 minut z każdej strony. Pitę podawaj jako dodatek do dań z grilla lub zawiń w nie mięso i warzywa, dodaj ulubiony sos i masz domowy kebab.

Wskazówka: Powyżej zdradziliśmy klasyczny przepis na chlebki pita, jednak dowolnie możesz go modyfikować i udoskonalać. Możesz dodać np. posiekaną kolendrę, czosnek albo przyprawy takie jak oregano czy mieszanka curry. Będzie pasować także suszona papryczka chili - opcji jest mnóstwo i warto wypróbować chociaż kilka z nich. 

Więcej o: