Jeśli masz ochotę na domowy fast food i kochasz wszystko, co pełne pszenicy i pocieszającego glutenu, mamy dla ciebie przepis, który jest tak wyjątkowy, że przetrwał tysiące lat. Chlebki pita pierwotnie były wypiekane w piecu lub na gorących kamieniach, ale ty równie dobrze możesz zrobić je na patelni. Wystarczy zagnieść łatwe ciasto, uformować placuszki i położyć na gorącej patelni. Jednak uważaj na mąkę - w przypadku chlebków pita najlepiej sprawdzą się niskie typy przemiału. Szczególnie polecam mąkę pszenną tortową, czyli typu 450. Potem tylko zawiń mięso, tofu lub grillowane warzywa i można zaczynać ucztę.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną domową pizzę
Chlebki pita z patelni - idealne do mięsa i grillowanych warzyw
Składniki:
- 250 ml ciepłej, ale nie gorącej wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżeczki suchych drożdży,
- 350 g mąki pszennej niskiego typu przemiału.
Chlebki pita z patelni - sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj sól, drożdże i wymieszaj. Następnie stopniowo dolewaj wodę.
- Ciasto mieszaj najpierw łyżką, później zacznij energicznie zagniatać, stopniowo dolewając oliwę.
- Kiedy zagnieciesz już gładkie i elastyczne ciasto, uformuj je w kulkę, a miskę przykryj ściereczką. Następnie odłóż ciasto na ok. godzinę, by wyrosło.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 jednakowych części. Każdą z nich uformuj w kulkę i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na 10 minut.
- Każdą kulkę ciasta rozwałkuj na placek o średnicy ok. 20 cm i połóż na porządnie rozgrzaną, suchą patelnię.
- Smaż przez ok. 2 minut z każdej strony. Pitę podawaj jako dodatek do dań z grilla lub zawiń w nie mięso i warzywa, dodaj ulubiony sos i masz domowy kebab.
Wskazówka: Powyżej zdradziliśmy klasyczny przepis na chlebki pita, jednak dowolnie możesz go modyfikować i udoskonalać. Możesz dodać np. posiekaną kolendrę, czosnek albo przyprawy takie jak oregano czy mieszanka curry. Będzie pasować także suszona papryczka chili - opcji jest mnóstwo i warto wypróbować chociaż kilka z nich.