• Link został skopiowany

Smaruję, faszeruję i owijam. Teść spróbował i powiedział, że Gessler mogłaby się ode mnie uczyć

Przejadły ci się już kotlety z piersi kurczaka i mielone? Zaskocz rodzinę zupełnie nową potrawą i przygotuj w weekend roladki schabowe z piekarnika. Wyglądają oryginalnie, a smakują jeszcze lepiej. Można powiedzieć, że to taka domowa wersja de volaille'a.
Roladki schabowe pieczone w naczyniu Sebalos/iStock
Roladki schabowe pieczone w naczyniu Sebalos/iStock

Roladki z piekarnika to świetna alternatywa dla klasycznych kotletów schabowych. Są delikatne, miękkie w środku, a jednocześnie mają idealnie chrupiącą skórkę. Wyglądają naprawdę spektakularnie, dlatego wiele osób myśli, że są trudne w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego. Spróbuj i przekonaj się, że to naprawdę bardzo prosty i szybki obiad, który można serwować co niedzielę.

Zobacz wideo Roladki z kurczaka

Czym faszerować roladki schabowe? Zakochasz się w tym połączeniu

Danie świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami. Jak najbardziej sprawdzą się też jednak inne dodatki, np. frytki albo ulubiona kasza. Największą zaletą roladek schabowych jest fakt, że nie trzeba ich smażyć. Moim ulubionym farszem jest ten w klimacie śródziemnomorskim, czyli z dodatkiem kruchego greckiego sera oraz dojrzałych pomidorów. Oto lista potrzebnych składników:

  • 10 kotletów ze schabu,
  • 10 plasterków boczku wędzonego surowego,
  • 10 suszonych pomidorów,
  • opakowanie sera feta,
  • 2 łyżki musztardy,
  • sól i pieprz,
  • oliwa z oliwek.
Roladki schabowe z piekarnika
Roladki schabowe z piekarnika pexels.com/Marvin Sacdalan

Roladki schabowe pieczone w naczyniu. Posmakują dzieciom i dorosłym

Jeśli nie przepadasz za fetą albo suszonymi pomidorami, do środka możesz włożyć dowolne ulubione składniki, np. ogórka kiszonego, cebulę, szynkę czy ser żółty. Przepis jest na tyle uniwersalny, że możesz kombinować do woli i testować różne połączenia. Oto instrukcja przygotowania krok po kroku.

  1. Rozbij mięso za pomocą tłuczka, żeby powstały cienkie kotlety. Posyp je solą oraz pieprzem.
  2. Posmaruj każdego musztardą. Wystarczy mała ilość.
  3. Na każdym kotlecie ułóż pomidora i słupek sera. Zwiń w rolady.
  4. Roladki owiń plastrami boczku. Zepnij wykałaczkami.
  5. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Posmaruj naczynie żaroodporne oliwą i poukładaj mięso.
  6. Piecz pod przykryciem 45 minut, a następnie 15 minut bez przykrycia. Gotowe!
Więcej o: