Muhammara, choć ma swoje korzenie w Syrii, zdobyła popularność w całym regionie Bliskiego Wschodu, w tym w Turcji, Lewancie i Maghrebie. Może przypominać bałkański ajvar, jednak jest o wiele bogatsza w smaku dzięki takim dodatkom jak orzechy włoskie, czosnek, kumin i słodka melasa. Dodatkowo łączy intensywność pieczonej papryki z subtelną słodyczą granatu lub miodu. W zależności od składników, może być pikantnym akcentem w codziennej diecie, jak i delikatnym smakołykiem, który wprowadzi nieco egzotyki.
Zobacz wideo Najszybsza pasta na kanapki. Sklepowe nie mają podjazdu
Pasta muhammara. Smak Bliskiego Wschodu na wyciągnięcie ręki
Melasa nadaje paście charakterystyczny słodko-cierpki smak, choć nie jest koniecznym składnikiem. Można ją śmiało pominąć lub zastąpić syropem z daktyli czy miodem połączonym z octem balsamicznym. Płatki chili również nie są konieczne, jednak nawet niewielka ilość, może podkręcić smak.
Składniki:
- 4 czerwone papryki,
- 180 g orzechów włoskich,
- 3 ząbki czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- łyżka melasy z granatów,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka kuminu,
- płatki chili do smaku,
- łyżeczka soli,
- 2 łyżki bułki tartej.
Składniki do podania:
- oliwa z oliwek,
- pestki granatu,
- świeża natka pietruszki lub kolendra,
- świeże pieczywo.
Jak zrobić pastę z pieczonej papryki? Prosty sposób na wyrazisty smak
Zrobienie pasty nie jest trudne, lecz wymaga trochę czasu. Najdłużej czeka się na podpieczenie papryk, a później ich schłodzenie. Jeśli więc chcesz podać ją o poranku, lepiej zacznij przygotowania wieczór wcześniej.
Sposób przygotowania:
- Papryki dokładnie umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Ułóż je skórą do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową posmarowaną odrobiną oleju. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 25-30 minut, aż skórka miejscami nabierze ciemnego, niemal czarnego koloru, a warzywa staną się miękkie.
- Po upieczeniu, przełóż papryki do miski i przykryj folią. Pozostaw na około 15 minut, aby łatwiej było zdjąć skórkę.
- Orzechy podpraż na suchej patelni przez kilka minut, aż zaczną pachnieć. Następnie przestudź i wrzuć do blendera. Dodaj ząbki czosnku i zmiksuj.
- Papryki obierz ze skórki, pozbądź się nadmiaru wody i przełóż do blendera. Zmiksuj z resztą składników.
- Do masy dodaj sól, sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, kumin, płatki chili oraz melasę. Wymieszaj, aż dokładnie się połączą. Jeśli pasta jest zbyt rzadka, dodaj bułkę tartą, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
- Gotową pastę przełóż do miski, polej oliwą z oliwek i posyp pestkami granatu oraz świeżą natką pietruszki lub kolendrą.