• Link został skopiowany

Z nadmiaru papryk zrobiłam pastę na kanapki. Nie mogłam oderwać się od miseczki. Zjadłam całą na raz

Pasta do chleba to nie tylko połączone z awokado jajka lub hummus. Wśród wielu wariantów, szczególne warto wyróżnić syryjskie smarowidło. Dzięki delikatnej, ale wyrazistej konsystencji, jest idealnym dodatkiem do pity, chleba lub dipem do warzyw.
Pasta muhammara
Fot. iStock, PicturePartners

Muhammara, choć ma swoje korzenie w Syrii, zdobyła popularność w całym regionie Bliskiego Wschodu, w tym w Turcji, Lewancie i Maghrebie. Może przypominać bałkański ajvar, jednak jest o wiele bogatsza w smaku dzięki takim dodatkom jak orzechy włoskie, czosnek, kumin i słodka melasa. Dodatkowo łączy intensywność pieczonej papryki z subtelną słodyczą granatu lub miodu. W zależności od składników, może być pikantnym akcentem w codziennej diecie, jak i delikatnym smakołykiem, który wprowadzi nieco egzotyki.

Zobacz wideo Najszybsza pasta na kanapki. Sklepowe nie mają podjazdu

Pasta muhammara. Smak Bliskiego Wschodu na wyciągnięcie ręki

Melasa nadaje paście charakterystyczny słodko-cierpki smak, choć nie jest koniecznym składnikiem. Można ją śmiało pominąć lub zastąpić syropem z daktyli czy miodem połączonym z octem balsamicznym. Płatki chili również nie są konieczne, jednak nawet niewielka ilość, może podkręcić smak.

Składniki:

  • 4 czerwone papryki,
  • 180 g orzechów włoskich,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • łyżka melasy z granatów,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka kuminu,
  • płatki chili do smaku,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki bułki tartej.

Składniki do podania:

  • oliwa z oliwek,
  • pestki granatu,
  • świeża natka pietruszki lub kolendra,
  • świeże pieczywo.

Jak zrobić pastę z pieczonej papryki? Prosty sposób na wyrazisty smak

Zrobienie pasty nie jest trudne, lecz wymaga trochę czasu. Najdłużej czeka się na podpieczenie papryk, a później ich schłodzenie. Jeśli więc chcesz podać ją o poranku, lepiej zacznij przygotowania wieczór wcześniej.

Sposób przygotowania:

  1. Papryki dokładnie umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Ułóż je skórą do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową posmarowaną odrobiną oleju. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 25-30 minut, aż skórka miejscami nabierze ciemnego, niemal czarnego koloru, a warzywa staną się miękkie.
  2. Po upieczeniu, przełóż papryki do miski i przykryj folią. Pozostaw na około 15 minut, aby łatwiej było zdjąć skórkę.
  3. Orzechy podpraż na suchej patelni przez kilka minut, aż zaczną pachnieć. Następnie przestudź i wrzuć do blendera. Dodaj ząbki czosnku i zmiksuj.
  4. Papryki obierz ze skórki, pozbądź się nadmiaru wody i przełóż do blendera. Zmiksuj z resztą składników.
  5. Do masy dodaj sól, sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, kumin, płatki chili oraz melasę. Wymieszaj, aż dokładnie się połączą. Jeśli pasta jest zbyt rzadka, dodaj bułkę tartą, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
  6. Gotową pastę przełóż do miski, polej oliwą z oliwek i posyp pestkami granatu oraz świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
Więcej o: