• Link został skopiowany

Teść postawił ją na imieninach. Sałatka z korniszonami, papryką i fasolą zrobiła furorę

Żadna polska impreza i święta nie mogą obejść się bez sałatek. Najróżniejsze sałatki robimy na okrągło i chociaż w naszych domach (do niedawna w domu moich teściów też) króluje jarzynowa, to pora otworzyć się na inne przepisy. Ostatnio na imieninach mój teść postawił na stole sałatkę, której nigdy wcześniej nie jadłam. Była tak szybka, że wzięłam przepis, zanim dokończyłam porcję. Okazuje się, że nie każda sałatka musi ociekać majonezem.
Sałatka z fasolą i korniszonami
ibrahim kavus /Shutterstock

Mówi się, że dobra gospodyni (i gospodarz też) zrobi sałatkę z niczego. Może i tak, ale żeby sałatka była naprawdę smaczna, trzeba wiedzieć, co do czego dodać, jak doprawić i z czym wymieszać. Wystarczy już niewielka zamiana i sprawdzony przepis będzie smakował inaczej, ale są też takie sałatki, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Do sałatki jarzynowej byli przyzwyczajeni wszyscy goście, których teść zaprosił na imieniny i jakież było ich zdziwienie, kiedy na stole zamiast jarzynowej pojawiła się kolorowa sałatka z fasolą i korniszonami. Była pyszna, pełna smaku, dość intensywna, chociaż lekka i bez majonezu. Musicie poznać ten przepis - na weekend, na święta, imprezę i do grilla będzie w sam raz. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną sałatkę nicejską ze stekiem z tuńczyka

Sałatka teścia. Weź fasolę, korniszony i kilka dodatków. Najlepsza na kolację

Składniki:

  • puszka białej fasoli, 
  • 10 średnich korniszonów, 
  • 10 kawałków marynowanej papryki, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • pół pęczka pietruszki, 
  • garść posiekanej kapusty pekińskiej, 
  • opcjonalnie 3 laski wędzonych kabanosów, 
  • oliwa, sok z cytryny, 
  • sól, pieprz do smaku.

Sałatka z fasolą i korniszonami - sposób wykonania:

  1. Kapustę pekińską posiekaj ostrym nożem lub poszatkuj mandoliną. Następnie przełóż do miski. Marynowaną paprykę i korniszony pokrój w kostkę, cebulę zaś w cienkie piórka. Dodaj do kapusty. 
  2. Fasolę z puszki odsącz z zalewy i dołóż do reszty. Dodaj posiekaną natką pietruszki i pokrojone kabanosy, jeśli ich używasz (w teściowej sałatce ich nie było, bo wśród gości była kuzynka, która nie je mięsa).
  3. Do małej miseczki wlej ok. 50 - 60 ml oliwy, dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny. Możesz dodać zmielony ząbek czosnku i szczyptę suszonego oregano. Wymieszaj. 
  4. Powstałym dressingiem polej sałatkę, dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Podawaj po ok. godzinie od przygotowania, kiedy smaki zdążą się przeniknąć.
Więcej o: