Mówi się, że dobra gospodyni (i gospodarz też) zrobi sałatkę z niczego. Może i tak, ale żeby sałatka była naprawdę smaczna, trzeba wiedzieć, co do czego dodać, jak doprawić i z czym wymieszać. Wystarczy już niewielka zamiana i sprawdzony przepis będzie smakował inaczej, ale są też takie sałatki, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Do sałatki jarzynowej byli przyzwyczajeni wszyscy goście, których teść zaprosił na imieniny i jakież było ich zdziwienie, kiedy na stole zamiast jarzynowej pojawiła się kolorowa sałatka z fasolą i korniszonami. Była pyszna, pełna smaku, dość intensywna, chociaż lekka i bez majonezu. Musicie poznać ten przepis - na weekend, na święta, imprezę i do grilla będzie w sam raz.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną sałatkę nicejską ze stekiem z tuńczyka
Sałatka teścia. Weź fasolę, korniszony i kilka dodatków. Najlepsza na kolację
Składniki:
- puszka białej fasoli,
- 10 średnich korniszonów,
- 10 kawałków marynowanej papryki,
- 1 czerwona cebula,
- pół pęczka pietruszki,
- garść posiekanej kapusty pekińskiej,
- opcjonalnie 3 laski wędzonych kabanosów,
- oliwa, sok z cytryny,
- sól, pieprz do smaku.
Sałatka z fasolą i korniszonami - sposób wykonania:
- Kapustę pekińską posiekaj ostrym nożem lub poszatkuj mandoliną. Następnie przełóż do miski. Marynowaną paprykę i korniszony pokrój w kostkę, cebulę zaś w cienkie piórka. Dodaj do kapusty.
- Fasolę z puszki odsącz z zalewy i dołóż do reszty. Dodaj posiekaną natką pietruszki i pokrojone kabanosy, jeśli ich używasz (w teściowej sałatce ich nie było, bo wśród gości była kuzynka, która nie je mięsa).
- Do małej miseczki wlej ok. 50 - 60 ml oliwy, dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny. Możesz dodać zmielony ząbek czosnku i szczyptę suszonego oregano. Wymieszaj.
- Powstałym dressingiem polej sałatkę, dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Podawaj po ok. godzinie od przygotowania, kiedy smaki zdążą się przeniknąć.