• Link został skopiowany

Nie lubię marnotrawstwa, więc serwuję zapiekankę z wielkanocnych resztek. Posmakuje fanom żurku

Przed świętami wielkanocnymi spędzamy w kuchni dużo czasu. Przygotowujemy różne pyszności, żeby goście mieli w czym wybierać. Niestety zdarza się, że sporo jedzenia nam później zostaje. Na ratunek przychodzi zapiekanka ziemniaczana z resztek z lodówki.
Zapiekanka ziemniaczana z resztek z lodówki nobtis/iStock
Zapiekanka ziemniaczana z resztek z lodówki nobtis/iStock

W Wielkanoc na stole królują jajka, kiełbasy, wędliny oraz żurek. Nie brakuje też sałatek, zarówno tych tradycyjnych (typu jarzynowa), jak i bardziej wyszukanych. Niestety często bywa tak, że połowa przygotowanych przez nas potraw z powrotem ląduje w lodówce. Co z tym dalej zrobić? Zamiast przez kilka dni jeść to samo, zrób pyszny i prosty obiad z resztek. Urozmaicisz menu, ale wciąż zachowasz świąteczny akcent.

Zobacz wideo Ziemniaczana zapiekanka z mięsem. Dla zawsze głodnych

Zapiekanka z resztek z ziemniakami. Zrobisz raz i będziesz powtarzać

Jednym z najłatwiejszych dań do przygotowania jest zapiekanka. Gdy wymieszamy ze sobą wszystkie składniki, dodamy przyprawy, ser i sos, stworzymy prawdziwe arcydzieło. Taki patent na czyszczenie lodówki zawsze sprawdza się w sytuacji, gdy przejadło ci się już typowo wielkanocne jedzenie, a jednocześnie nie chcesz go wyrzucać. Oto lista potrzebnych składników:

  • kg ziemniaków,
  • 500 g białej kiełbasy,
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule,
  • 3 plastry sera żółtego,
  • pół puszki kukurydzy,
  • 300 ml śmietany 12 proc.,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano,
  • olej do smażenia.
Zapiekanka z resztek z lodówki
Zapiekanka z resztek z lodówki freeskyline/iStock

Zapiekanka z resztek z lodówki. Tania, szybka i smaczna

Ten przepis na zapiekankę to połączenie mięsnego rarytasu z najpopularniejszym w Polsce warzywem. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Na dodatek można sporo zaoszczędzić, bo nie trzeba biec do sklepu po kolejne produkty. Wszystko, co potrzebne masz już w domu. Zasada jest jedna: nic się nie marnuje! Oto instrukcja przygotowania krok po kroku.

  1. Obierz, umyj i pokrój ziemniaki w plastry. Ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Odsącz kartofle i wyłóż na dno naczynia żaroodpornego.
  3. Posiekaj cebulę oraz pieczarki. Wrzuć na patelnię, przypraw solą, pieprzem i podsmaż na oleju. Wyłóż na ziemniaki.
  4. Pokrój kiełbasę. Również dodaj ją do naczynia.
  5. Wsyp kukurydzę.
  6. Przypraw całość solą, pieprzem i oregano. Wymieszaj.
  7. Przeciśnięty przez praskę czosnek połącz ze śmietaną oraz chrzanem. Wylej na zapiekankę.
  8. Połóż na wierzchu plasterki sera. Piecz 30 minut w 180 st. C. Smacznego!
Więcej o: