W Wielkanoc na stole królują jajka, kiełbasy, wędliny oraz żurek. Nie brakuje też sałatek, zarówno tych tradycyjnych (typu jarzynowa), jak i bardziej wyszukanych. Niestety często bywa tak, że połowa przygotowanych przez nas potraw z powrotem ląduje w lodówce. Co z tym dalej zrobić? Zamiast przez kilka dni jeść to samo, zrób pyszny i prosty obiad z resztek. Urozmaicisz menu, ale wciąż zachowasz świąteczny akcent.
Jednym z najłatwiejszych dań do przygotowania jest zapiekanka. Gdy wymieszamy ze sobą wszystkie składniki, dodamy przyprawy, ser i sos, stworzymy prawdziwe arcydzieło. Taki patent na czyszczenie lodówki zawsze sprawdza się w sytuacji, gdy przejadło ci się już typowo wielkanocne jedzenie, a jednocześnie nie chcesz go wyrzucać. Oto lista potrzebnych składników:
Ten przepis na zapiekankę to połączenie mięsnego rarytasu z najpopularniejszym w Polsce warzywem. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Na dodatek można sporo zaoszczędzić, bo nie trzeba biec do sklepu po kolejne produkty. Wszystko, co potrzebne masz już w domu. Zasada jest jedna: nic się nie marnuje! Oto instrukcja przygotowania krok po kroku.