Ryby, bogate w białko, zdrowe tłuszcze oraz witaminy, są świetnym składnikiem codziennych posiłków. Do najczęściej wybieranych zaliczają się dorsz, tuńczyk czy makrela, ale jednym z absolutnych ulubieńców pozostaje łosoś. Nie tylko ma delikatny smak, lecz także jest źródłem kwasów omega-3. Potrafi jednak zaskoczyć trudnością w przygotowaniu - niewłaściwe podejście do pieczenia sprawia, że staje się suchy, co zniechęca wiele osób do powtórzenia kulinarnych prób. Na szczęście są sposoby, aby uniknąć rozczarowania.
Mary Berry, jedna z najlepszych brytyjskich szefowych kuchni, podzieliła się prostą sztuczką na idealnie upieczonego łososia w swojej książce "Mary Berry Foolproof Cooking". Aby filety wyszły soczyste, warto układać je blisko siebie na blasze do pieczenia. Dzięki temu zachowają wilgoć i nie wyschną podczas obróbki. Ekspertka radzi, by piec go w temperaturze 200°C przez 15-18 minut.
Będziesz wiedzieć, kiedy są upieczone, ponieważ wnętrze nabierze matowo-różowego koloru
- napisała w książce, którą cytuje "The Mirror". Ważne jest także, by nie przekroczyć czasu pieczenia, ponieważ nadmiar ciepła sprawia, że ryba staje się sucha.
Szefowa kuchni sugeruje, by zacząć od zdjęcia skóry i doprawienia ryby sporą ilością soli oraz pieprzu. Następnie warto posypać filety świeżą pietruszką, dodać sok i skórkę z cytryny. Jeśli zależy ci na nieco intensywniejszym aromacie, idealnym wyborem będą mieszanki przypraw, jak papryka, czosnek, limonka i brązowy cukier, które nadadzą wędzonego, słodkiego posmaku.