• Link został skopiowany

Łosoś już nigdy nie wyjdzie suchy. Szefowa kuchni zdradziła trik. Wcale nie chodzi o marynatę

Przygotowując rybę na obiad, każdy z nas chce, aby wyszła smaczna. Nie jest to jednak takie proste, bo na talerzach często lądują wysuszone na wiór kawałki. Jak upiec łososia, żeby był soczysty? Szefowa kuchni zdradziła prosty sposób. Dzięki niemu wychodzi idealny.
Pieczony łosoś
Fot. iStock, vasantytf

Ryby, bogate w białko, zdrowe tłuszcze oraz witaminy, są świetnym składnikiem codziennych posiłków. Do najczęściej wybieranych zaliczają się dorsz, tuńczyk czy makrela, ale jednym z absolutnych ulubieńców pozostaje łosoś. Nie tylko ma delikatny smak, lecz także jest źródłem kwasów omega-3. Potrafi jednak zaskoczyć trudnością w przygotowaniu - niewłaściwe podejście do pieczenia sprawia, że staje się suchy, co zniechęca wiele osób do powtórzenia kulinarnych prób. Na szczęście są sposoby, aby uniknąć rozczarowania.

Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem

Jak upiec łososia w piekarniku, żeby nie był suchy? Kluczowe zasady, które działają cuda

Mary Berry, jedna z najlepszych brytyjskich szefowych kuchni, podzieliła się prostą sztuczką na idealnie upieczonego łososia w swojej książce "Mary Berry Foolproof Cooking". Aby filety wyszły soczyste, warto układać je blisko siebie na blasze do pieczenia. Dzięki temu zachowają wilgoć i nie wyschną podczas obróbki. Ekspertka radzi, by piec go w temperaturze 200°C przez 15-18 minut.

Będziesz wiedzieć, kiedy są upieczone, ponieważ wnętrze nabierze matowo-różowego koloru

- napisała w książce, którą cytuje "The Mirror". Ważne jest także, by nie przekroczyć czasu pieczenia, ponieważ nadmiar ciepła sprawia, że ryba staje się sucha.

Jak dobrze przyprawić łososia? Sekrety marynowania i dodatków

Szefowa kuchni sugeruje, by zacząć od zdjęcia skóry i doprawienia ryby sporą ilością soli oraz pieprzu. Następnie warto posypać filety świeżą pietruszką, dodać sok i skórkę z cytryny. Jeśli zależy ci na nieco intensywniejszym aromacie, idealnym wyborem będą mieszanki przypraw, jak papryka, czosnek, limonka i brązowy cukier, które nadadzą wędzonego, słodkiego posmaku.

Więcej o: