• Link został skopiowany

Nie drożdżowa i nie piaskowa. Na Wielkanoc robię pyszniejszą babkę - bosko pachnie cytrusami

Zbliżają się święta najpyszniejszych mazurków, serników i babek. Wielkanoc bez babki to jak niedziela bez rosołu - niby można, niby się da, ale ciężko zapełnić pewną pustkę. Dziś mamy dla was przepis na przepyszną babkę idealną na Wielkanoc i do codziennej kawki. Jest tak łatwa, że wyjdzie każdemu, a jej słodki, świeży aromat zwabi pod twoje drzwi wszystkich sąsiadów.
Ciasto na Wielkanoc, babka cytrynowa
Dariusz Oleszczak/Shutterstock

Wielkanoc to chyba najpyszniejsze z polskich świąt. Wówczas zajadamy się żurkiem lub pyszną zupą chrzanową, pieczonymi mięsami, wędlinami, jajkami w najróżniejszych postaciach i oczywiście najlepszymi na świecie ciastami. Z Wielkanocą nieodłącznie kojarzy się mazurek i mazurki robimy w zasadzie tylko na Wielkanoc. W te święta nie może także zabraknąć różnych babek i chociaż najpopularniejsza jest babka drożdżowa lub piaskowa, mamy inny, lepszy i łatwiejszy przepis. Babka cytrynowa to wymarzone ciasto na wiosnę, jest słodkie, ale nie mulące, lekkie i długo wilgotne i tak cudownie pachnie cytrusami, że oszalejesz ze szczęścia. Nie ma co czekać do Wielkanocy i zrób babkę cytrynową już teraz, do popołudniowej kawki jak znalazł. 

Zobacz wideo Jak zrobić domowy majonez? Zobacz wideo i przekonaj się, jakie to łatwe

Babka na Wielkanoc. Cytrynowa bije inne na głowę

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 500,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 1 i 1/3 szklanki cukru,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • starta skórka z 2 cytryn,
  • płaska łyżeczka sody,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Babka cytrynowa - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przełóż do niej ciepłe masło. Dodaj cukier oraz sok z cytryny. Całość zmiksuj na gładki krem. Następnie dodaj skórkę z cytryny i nie przerywając miksowania, wbijaj po jednym jajku.
  2. Kiedy uzyskasz już krem, do miski przesiej mąkę oraz dodaj pozostałe składniki. Ponownie całość zmiksuj. Na koniec wlej maślankę i dokładnie wymieszaj.
  3. Przygotuj formę do pieczenia. Nasmaruj ją masłem i oprósz mąką, by ciasto nie przywarło. Następnie przelej ciasto do formy.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Babkę cytrynową piecz przez ok. 35 minut. Upieczoną babkę udekoruj cukrem pudrem lub polewą z białej czekolady. 
Więcej o: