Jeśli ktoś miło wspomina czasy PRL-u, to najpewniej nie chodzi mu o stanie w kolejkach i puste sklepowe półki, a o smakołyki, które nie miały sobie równych. Wśród nich był oczywiście kultowy blok czekoladowy, który na bazarkach był sprzedawany na wagę z dużej blachy. Jak zrobić blok czekoladowy w domu, żeby smakował tak dobrze, jak kilkadziesiąt lat temu? Zdziwisz się, jakie to łatwe.
fot. Natalia Mylova / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Blok czekoladowy - tego smaku nie trzeba przedstawiać osobom, których czas dzieciństwa i młodości przypadał na lata siedemdziesiąte i osiemdziesiąte. I chociaż ten kakaowy deser można spotkać w niektórych cukierniach do tej pory, to wiele osób twierdzi, że to już nie ten sam smak. Dziś mamy dla was przepis na klasyczny blok czekoladowy z mnóstwem kakao i z mlekiem w proszku. Smak PRL-u odtworzysz w bardzo prosty sposób i gwarantuję, że będziesz go robić na okrągło.
REKLAMA
Zobacz wideo Zrobiłam domową czekoladę. Nie wiedziałam, że to takie łatwe
Blok czekoladowy - przepis na przysmak z czasów PRL-u
Składniki:
250 g masła,
130 ml mleka,
150 g cukru,
4 czubate łyżki kakao,
2 szklanki mleka w proszku,
kilka kropelek ulubionego aromatu do ciast (polecam migdałowy),
100 g pokruszonych herbatników lub chrupiących ciasteczek,
ok. 70 g bakalii i 70 g ulubionych orzechów.
Blok czekoladowy - sposób wykonania:
Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, kakao i masło. Na niewielkiej mocy palnika podgrzewaj składniki, aż się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę. Uważaj jednak, by nie doprowadzić do zagotowania.
Garnek przełóż na blat i zacznij miksować mikserem na średnich obrotach, łyżka po łyżce dodając mleko w proszku. Na tym etapie dodaj ulubiony zapach do ciasta. Miksuj do momentu, aż uzyskasz już dość gęstą, jednolitą masę.
Do masy na blok dodaj pokruszone ciasteczka oraz orzechy z bakaliami. Orzechy wcześniej posiekaj lub delikatnie rozdrobnij w malakserze lub wałkiem przez ściereczkę. Dodaj do masy i delikatnie wymieszaj całość.
Przygotuj formę (najlepiej keksówkę) i wyłóż ją papierem. Następnie wlej do niej masę na blok i wyrównaj wierzch. Blok czekoladowy schładzaj przez minimum 6 godzin w lodówce.