• Link został skopiowany

W PRL-u bywało słodko. Ten przepis musi powrócić na nasze stoły, podstawą jest mleko, ale nie zwykłe

Jeśli ktoś miło wspomina czasy PRL-u, to najpewniej nie chodzi mu o stanie w kolejkach i puste sklepowe półki, a o smakołyki, które nie miały sobie równych. Wśród nich był oczywiście kultowy blok czekoladowy, który na bazarkach był sprzedawany na wagę z dużej blachy. Jak zrobić blok czekoladowy w domu, żeby smakował tak dobrze, jak kilkadziesiąt lat temu? Zdziwisz się, jakie to łatwe.
Blok czekoladowy
fot. Natalia Mylova / shutterstock.com

Blok czekoladowy - tego smaku nie trzeba przedstawiać osobom, których czas dzieciństwa i młodości przypadał na lata siedemdziesiąte i osiemdziesiąte. I chociaż ten kakaowy deser można spotkać w niektórych cukierniach do tej pory, to wiele osób twierdzi, że to już nie ten sam smak. Dziś mamy dla was przepis na klasyczny blok czekoladowy z mnóstwem kakao i z mlekiem w proszku. Smak PRL-u odtworzysz w bardzo prosty sposób i gwarantuję, że będziesz go robić na okrągło. 

Zobacz wideo Zrobiłam domową czekoladę. Nie wiedziałam, że to takie łatwe

Blok czekoladowy - przepis na przysmak z czasów PRL-u

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 130 ml mleka,
  • 150 g cukru,
  • 4 czubate łyżki kakao,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • kilka kropelek ulubionego aromatu do ciast (polecam migdałowy),
  • 100 g pokruszonych herbatników lub chrupiących ciasteczek,
  • ok. 70 g bakalii i 70 g ulubionych orzechów.

Blok czekoladowy - sposób wykonania:

  1. Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, kakao i masło. Na niewielkiej mocy palnika podgrzewaj składniki, aż się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę. Uważaj jednak, by nie doprowadzić do zagotowania.
  2. Garnek przełóż na blat i zacznij miksować mikserem na średnich obrotach, łyżka po łyżce dodając mleko w proszku. Na tym etapie dodaj ulubiony zapach do ciasta. Miksuj do momentu, aż uzyskasz już dość gęstą, jednolitą masę.
  3. Do masy na blok dodaj pokruszone ciasteczka oraz orzechy z bakaliami. Orzechy wcześniej posiekaj lub delikatnie rozdrobnij w malakserze lub wałkiem przez ściereczkę. Dodaj do masy i delikatnie wymieszaj całość.
  4. Przygotuj formę (najlepiej keksówkę) i wyłóż ją papierem. Następnie wlej do niej masę na blok i wyrównaj wierzch. Blok czekoladowy schładzaj przez minimum 6 godzin w lodówce.
Więcej o: