• Link został skopiowany

Koniec z wodnistymi i ciemnymi pieczarkami. Poznaj sekret szefów kuchni. Zawsze będą idealne

Sprawdzają się zarówno w tradycyjnych daniach, jak i w szybkich posiłkach do pracy. Jednak aby grzyby były apetyczne, warto je odpowiednio przyrządzić. Jak powinno się smażyć pieczarki? Podpowiadamy.
pieczarki na patelni
mguttman/istock.com

Pieczarki to niedroga i smaczna alternatywa dla grzybów leśnych. Są nieocenionym dodatkiem do wielu potraw. Można je gotować, piec lub smażyć, choć przy tej ostatniej metodzie łatwo popełnić błąd. Zamiast bowiem kusić smakiem i kolorem, często stają się po prostu ciemne i wodniste. Kluczem do idealnie usmażonych pieczarek jest przestrzeganie kilku prostych zasad.

Zobacz wideo Bułeczki z pieczarkami to jest to, czego potrzebujesz. Najlepsza przekąska

Co zrobić, żeby pieczarki nie ciemniały przy smażeniu? Garść praktycznych porad

Ciemnienie pieczarek to naturalny proces wynikający z reakcji enzymów z tlenem. Dodatkowo wysoka zawartość wody sprawia, że grzyby zamiast smażyć się, zaczynają się gotować, co również wpływa na ich kolor. Jak temu zaradzić? Oto sprawdzone metody.

  • Dokładne osuszenie. Przed smażeniem pieczarki należy nie tylko umyć, lecz także dobrze osuszyć.
  • Odpowiedni tłuszcz. Najlepiej użyć oleju rzepakowego o wysokiej temperaturze dymienia lub masła klarowanego, które podkreśli smak potrawy.
  • Dodaj sok z cytryny lub ocet. Już kilka kropli tych składników zapobiega ciemnieniu dzięki zawartości witaminy C. Można skropić pieczarki przed smażeniem lub dodać w trakcie.
Pieczarki
Pieczarki Fot. 9parusnikov / iStock

Co zrobić, żeby pieczarki nie puszczały wody? To klucz do idealnej konsystencji grzybów

Aby pieczarki były pełne smaku, najważniejszy jest moment dodania soli. To właśnie ona wpływa na proces smażenia i zapobiega wydzielaniu się nadmiaru wody. Na rozgrzaną patelnię najpierw warto wrzucić cebulę i zeszklić ją na klarowanym maśle, a dopiero potem dodać grzyby. Solenie na początku sprawia, że pieczarki puszczają wodę i zaczynają się dusić, zamiast rumienić. Aby tego uniknąć, najlepiej doprawić je dopiero wtedy, gdy będą już lekko przyrumienione. Na koniec można dodać ulubione przyprawy i zioła, by podkreślić ich smak.

Więcej o: