• Link został skopiowany

Tak pysznych i delikatnych placuszków nie robi nawet babcia. Mleko nie jest najważniejsze

Jeśli lubisz śniadania lub podwieczorki na słodko, mamy dla ciebie przepis, który z miejsca pokochasz. Chociaż przepisów na racuszki i placuszki śniadaniowe jest cała masa, to moim zdaniem właśnie te delikatne i puszyste racuchy na maślance rządzą. Jak je zrobić? Z tym przepisem poradzą sobie nawet dzieciaczki. Ważna jest jednak słodka niespodzianka. Jeśli masz pod ręką trochę czekolady, to zrobisz coś, o czym każdy łasuch mógłby śpiewać pieśni.
Placki z jabłkami
Fot. ArtCookStudio / shutterstock.com

Racuszki w tej wersji są jedną z tych rzeczy w życiu, dla których zdecydowanie warto rano wstać z łóżka, by zanurzyć zęby w czymś nieziemsko pysznym. Są dużo pyszniejsze od tradycyjnych racuchów i zdecydowanie szybsze w wykonaniu. Nie zapomnij o słodkiej niespodziance, a cały talerz zniknie w mig. Co jest ważne oprócz słodkiej niespodzianki (to są jabłka, jakby coś)? Musisz dać im czas, żeby wszystkie składniki w misce się zaprzyjaźniły i pomogły ci zrobić najpyszniejsze placuszki.

Zobacz wideo Zobacz przepis na placki z cukinii

Placki na maślance - tak pysznych nie robi nawet babcia

Składniki:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej,
  • ok. 400 ml kefiru (w temperaturze pokojowej),
  • 2 średnie, najlepiej kwaśne jabłka,
  • 2 jajka,
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka cynamonu,
  • 2 jabłka,
  • 2-3 łyżki białej czekolady startej na tarce,
  • do smaku cukier puder,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Sposób wykonania:

  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Następnie przełóż do miski i wymieszaj z cynamonem.
  2. Do kolejnej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Następnie wbij jajka, dodaj kefir i cukier. Na tym etapie dodaj jabłka starte na tarce o dużych oczkach.
  3. Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Dodaj starte jabłka z cynamonem oraz czekoladę. Ciasto powinno być dość gęste, jeśli uważasz, że jest zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki.
  4. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki głęboką łyżką. Smaż na umiarkowanym ogniu, aż urosną i się zezłocą. Następnie odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilkę, by z obu stron były rumiane.
  5. Usmażone placuszki połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub w towarzystwie domowej konfitury.
Więcej o: