• Link został skopiowany

Ciasto z tymi nasionami to król wypieków. Do kawy wchodzi jak złoto

Jak zrobić słonecznikowiec? Propozycja dla miłośników niepozornych ziarenek oraz tych, którzy jeszcze ich nie docenili. Zachwycający przekładaniec zawsze znika do ostatniego kawałka. To połączenie, któremu nie sposób się oprzeć.
ciasta
kulkann / Getty Images/iStockphoto

Ciasta z chrupiącymi orzechami lub nasionami sprawdzają się świetnie na różne okazje. W repertuarze deserów mam swojego faworyta, do którego wracam, gdy tylko jest, co świętować. Idealnie komponuje się ze smakiem popołudniowej kawy lub herbaty. W tym przepisie na słonecznikowiec nie ma miejsca na niedociągnięcia. Każdy składnik tworzy zachwycającą całość.

Zobacz wideo Zrobiłam pączki na opak. Tak robiła je moja babcia

Jak zrobić słonecznikowiec? Zrobi wrażenie na każdej imprezie

Ciasto, które nazwą nawiązuje do nasion słonecznika, cieszy się ogromną popularnością, zaraz obok takich klasyków jak sernik czy szarlotka. Są to biszkoptowe blaty przełożone kremem, a całość zwieńczona jest ziarnami, dodającymi chrupkości. To świetne przełamanie kremowego wypieku.

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 180 g cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • łyżka kakao
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Prażony słonecznik:

  • 250 g łuskanych ziaren słonecznika,
  • 1,5 łyżki masła,
  • 2 łyżki brązowego cukru.

Krem kajmakowy:

  • 60 g cukru,
  • 30 g masła,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 200 g mascarpone,
  • 300 g kajmaku.
słonecznikowiec
słonecznikowiec imagospot / Getty Images/iStockphoto

Czym nasączyć ciasto słonecznikowiec? Proste w przygotowaniu, z efektem "wow"

Do przygotowania słonecznikowca najlepiej użyć blachy o wymiarach 25x40 cm. Etapy pracy warto podzielić na cztery części.

  1. Biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodając cukier partiami. Gdy białka będą ubite, dodawaj żółtka jedno po drugim, miksując. Następnie wmieszaj przesiane suche składniki: mąkę, kakao, budynie i proszek do pieczenia. Przełóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 40 minut, aż do suchego patyczka. Ostudź, a potem przekrój biszkopt na dwa blaty.
  2. Prażony słonecznik. Rozpuść masło z cukrem na patelni, dodaj słonecznik i praż, mieszając, aż ziarna się zezłocą. Odstaw do wystudzenia.
  3. Masa kajmakowa. Utrzyj masło na puszystą masę, stopniowo dodawaj kajmak, miksując. Wlej śmietankę kremówkę, a potem dodaj mascarpone. Wszystko wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodaj prażony słonecznik i delikatnie wmieszaj.
  4. Składanie ciasta. Pierwszy blat biszkoptu nasącz (np. delikatnie wodą lub kawą). Nałóż połowę masy kajmakowej, przykryj drugim blatem i nasącz ponownie. Wykładaj resztę masy na wierzch i posyp pozostałym słonecznikiem. Odstaw ciasto do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Więcej o: