• Link został skopiowany

Wygląd odpycha, smak uzależnia. Chleb smaruję tylko "brzydkim kaczątkiem" z kuchni

Z czego zrobić pastę do kanapek? Melitzanosalata błyskawicznie przeniesie cię w kulinarną podróż do słonecznej Grecji. Dla niektórych sałatka, a dla innych dip lub smarowidło o grubszej strukturze.
melitzanosalata/grecka pasta
claudiodivizia / Getty Images/istock.com

Jak podaje zdrowie.gazeta.pl. bakłażan to warzywo spożywane głównie ze względu na walory smakowe. Zawiera błonnik, minerały (wapń, fosfor, magnez, potas) oraz witaminy (B, C, K). Jest produktem niskokalorycznym, gdyż ma tylko 25 kcal na 100 g. Świetnym sposobem na włączenie go do diety będzie przygotowanie wyjątkowej pasty melitzanosalata, zwanej także "smakiem greckiego słońca".

Zobacz wideo Pasta z awokado z fantastycznym sosem. Doskonała do kanapek

Melitzanosalata, czyli greckie smarowidło. Do czego służy pasta z bakłażana?

Aromatyczna pasta z bakłażana to popularna grecka meze (określenie zakąsek pochodzących z kuchni śródziemnomorskiej). Melitzanosalata będzie wprost idealna jako przekąska lub dodatek do pieczywa i dań głównych. Pieczony bakłażan doprawiamy aromatycznymi przyprawami i uzupełniamy wyrazistymi dodatkami, tworząc kulinarny majstersztyk.

Lista potrzebnych składników:

  • 800 g bakłażanów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 małej cebuli,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki,
  • 1 dojrzały pomidor,
  • Sól i wędzona papryka do smaku.
Pasta z bakłażana
Pasta z bakłażana Kawior z bakłażana, fot. manyakotic / iStock

Jak zrobić pastę z pieczonego bakłażana? Pyszna i ciekawa w smaku

Grono jej miłośników stale się powiększa. Sekret tkwi w unikalnym smaku i prostocie przygotowania.

  1. Bakłażany przekrój na pół i piecz w 200 stopniach Celsjusza przez około 45 minut, aż zmiękną. Możesz też upiec je na grillu dla głębszego aromatu. Po ostudzeniu wydrąż miąższ. Jeśli warzywo tego wymaga, to odsączamy je z nadmiaru soku.
  2. Drobno posiekaj bakłażana, czosnek, cebulę, pomidora i pietruszkę, a następnie wymieszaj z oliwą, octem, solą i wędzoną papryką. Jeśli wolisz gładszą konsystencję, zblenduj wszystkie składniki.
  3. Podawaj z ulubionym pieczywem, pitą, chlebem naan lub jako dip do warzyw i przekąsek. Gotowe!
Więcej o: