• Link został skopiowany

Zapomnij o sflaczałych gotowcach. Tak zrobisz najlepsze bułki do burgerów

To klasyk kuchni amerykańskiej, który często przyrządzamy w domu, jednak zazwyczaj z pomocą gotowców. Zamiast kupować je w sklepach, wykorzystaj prosty przepis na bułki do burgerów i zrób je samodzielnie. Wyjdą po stokroć lepsze.
Przepis na bułki do burgerów
Bułki do burgerów. Fot. istockphoto.com / zahra solgi

Nie ma jednego, właściwego przepisu na idealne burgery, gdyż można modyfikować je wedle własnych preferencji. Najpopularniejszą opcją są zdecydowanie te z soczystym, wołowym kotletem, wybranymi warzywami oraz sosem. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by dodać do niego nieco bardziej niebanalne dodatki, lub wykorzystać inny gatunek mięsa, nie wspominając także o opcjach wege. Wiele osób jednak zapomina, że za sukcesem pysznych burgerów stoi nie tylko ich wnętrze, lecz także bułka, delikatnie chrupiąca i posypana sezamem na zewnątrz, za to miękka w środku. 

Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet

Co jest potrzebne do zrobienia bułek na burgery? Lista jest krótka

Przygotowywanie pieczywa w zaciszu własnego domu może nie jest najpopularniejszą opcją, jednak zdecydowanie najlepszą. Zrobione w ten sposób bułki do burgerów zdecydowanie biją na głowę gotowce. Co więcej, wbrew pozorom ich przyrządzenie nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Czego będziesz potrzebować? Przygotuj:

Przepis na bułki do burgerów
Przepis na bułki do burgerów Bułki do burgerów. Fot. pexels.com / bestasya
  • 400 g mąki pszennej (np. typu 550 lub 650),
  • 250 ml ciepłego mleka (1 szklanka),
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki cukru (ok. 25 g),
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (ok. 45 ml),
  • sezam.

PORADA! Do bułek na burgery doskonale nada się mleko bez laktozy 1,5 proc., które jest nieco słodsze w smaku. Ponadto pamiętaj, że musi być lekko podgrzane. W przeciwnym wypadku zaczyn może nie wyjść.

Przepis na bułki do burgerów. Tak zrobisz je krok po kroku

Samo przygotowanie bułek nie należy do najtrudniejszych zadań. Do ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 4 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 20 minut. Co dalej?

  1. Do miski przesiej pozostałą mąkę, dorzuć sól, cukier, następnie wlej zaczyn i olej. Wyrób ciasto i ponownie odstaw, tym razem co najmniej na godzinę (najlepiej na dwie). 
  2. Gdy czas minie, wyjmij ciasto, podziel na 6-8 części i uformuj bułki. Ułóż je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem, przykryj ściereczką i zostaw na 30 minut.
  3. Nastaw piekarnik na 200 stopni.
  4. Do miseczki wbij żółtko, dodaj odrobinę mleka, wymieszaj i wysmaruj wyrośnięte bułki. Następnie posyp je sezamem, włóż do piekarnika i piecz 15 minut. Podawaj, gdy ostygną. Smacznego!

Jaki burger jest twoim ulubionym? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: