• Link został skopiowany

Kilka kropel i awokado jak nowe. Bez ciemnienia. Genialna metoda, którą podpatrzyłam od siostry

Co zrobić, żeby awokado nie było czarne? Często nie zużywamy go w całości, a po jednym dniu zaczyna ciemnieć. Mamy kilka sprawdzonych sposobów, które pomogą zachować jego świeżość na dłużej.
awokado
fot. archiwum prywatne

Awokado to owoc o maślanym smaku i kremowym wnętrzu. W ostatnich latach zyskał ogromną popularność wśród Polaków. Można jeść go samodzielnie lub wykorzystać w wielu potrawach np. w formie pasty na kanapki czy jako składnik sałatki. Jeśli chcesz, aby twoje awokado dłużej zachowało świeżość, wypróbuj sprawdzony trik z wykorzystaniem octu i cytryny.

Zobacz wideo Pasta z awokado z fantastycznym sosem. Doskonała do kanapek

Co zrobić, żeby awokado nie ciemniało? Tak zapobiegniesz brązowieniu

Aby na drugi dzień cieszyć się pięknym, soczyście zielonym kolorem awokado, które już nacięliśmy, ważne, żeby ograniczyć kontakt miąższu z powietrzem. Zacznij od usunięcia pestki z wnętrza. Następnie skrop równomiernie połówki octem, sokiem z cytryny lub limonki. Połóż je na ręczniku papierowym i przechowuj w lodówce, aby opóźnić ich przegnicie.

Możesz dodatkowo zawinąć owoc w folię spożywczą i wstawić go w plastikowej torebce do lodówki. Trik ten zda egzamin również w przypadku pasty wykonanej z tego owocu. Niska temperatura spowolni proces psucia, dzięki czemu owoc będzie nadawał się do spożycia przez stosunkowo długi czas. 

awokado
awokado fot. archiwum prywatne

Czy awokado trzeba trzymać w lodówce? Dzięki temu będzie idealne do spożycia

Pamiętaj, aby niedojrzałe awokado odpowiednio przechowywać. Najlepiej w temperaturze pokojowej, w papierowej torbie lub gazecie. Unikaj bezpośredniej ekspozycji na promienie słoneczne. Gdy już dojrzeje, włóż je do plastikowej torby i schowaj do lodówki. Jeśli wyjeżdżasz, najkorzystniejszym wyjściem z sytuacji będzie zamrożenie. Jak? Wystarczy przekroić, usunąć pestkę i włożyć połówki do zamrażalnika w woreczkach.

Więcej o: