Awokado to owoc o maślanym smaku i kremowym wnętrzu. W ostatnich latach zyskał ogromną popularność wśród Polaków. Można jeść go samodzielnie lub wykorzystać w wielu potrawach np. w formie pasty na kanapki czy jako składnik sałatki. Jeśli chcesz, aby twoje awokado dłużej zachowało świeżość, wypróbuj sprawdzony trik z wykorzystaniem octu i cytryny.
Aby na drugi dzień cieszyć się pięknym, soczyście zielonym kolorem awokado, które już nacięliśmy, ważne, żeby ograniczyć kontakt miąższu z powietrzem. Zacznij od usunięcia pestki z wnętrza. Następnie skrop równomiernie połówki octem, sokiem z cytryny lub limonki. Połóż je na ręczniku papierowym i przechowuj w lodówce, aby opóźnić ich przegnicie.
Możesz dodatkowo zawinąć owoc w folię spożywczą i wstawić go w plastikowej torebce do lodówki. Trik ten zda egzamin również w przypadku pasty wykonanej z tego owocu. Niska temperatura spowolni proces psucia, dzięki czemu owoc będzie nadawał się do spożycia przez stosunkowo długi czas.
Pamiętaj, aby niedojrzałe awokado odpowiednio przechowywać. Najlepiej w temperaturze pokojowej, w papierowej torbie lub gazecie. Unikaj bezpośredniej ekspozycji na promienie słoneczne. Gdy już dojrzeje, włóż je do plastikowej torby i schowaj do lodówki. Jeśli wyjeżdżasz, najkorzystniejszym wyjściem z sytuacji będzie zamrożenie. Jak? Wystarczy przekroić, usunąć pestkę i włożyć połówki do zamrażalnika w woreczkach.