• Link został skopiowany

Dlaczego pierogi się rozpadają? Uważaj już w trakcie wyrabiania ciasta. Inaczej pójdą do kosza

Dwoisz się i troisz, jednak po ugotowaniu zamiast pysznej potrawy masz sklejoną i nieapetyczną breję? Zapewne już w trakcie lepienia popełniasz częste błędy. Co zrobić, żeby pierogi się nie rozpadały? Podpowiadamy.
Na koniec dodaj roztopione masło - poprawi smak masy i zapobiegnie sklejaniu się pierogów po ugotowaniu.
Fot. istock/Pawel Kacperek

Pierogi to tradycyjna i uwielbiana w Polsce potrawa, która często gości na stołach. Co istotne, farsz można przygotować zgodnie z upodobaniami domowników. Oznacza to, że może być zarówno mięsny, jak i owocowy, czy nawet z dodatkiem sera, kaszy, pieczarek i wielu innych składników. Możliwości jest wiele, jednak żadna się nie sprawdzi, o ile odpowiednio nie zadbasz najpierw o ciasto. 

Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]

Co zrobić, żeby pierogi się nie rozpadały? Na to uważaj już podczas lepienia

Pierogi najczęściej rozpadają się w dwóch momentach - podczas lepienia, co zamienia cały proces w męczarnię, oraz w trakcie gotowania, przez co praca włożona w przygotowanie idzie na marne. W pierwszym przypadku winę za taki stan rzeczy zazwyczaj ponosi zbyt duża ilość użytej mąki. Ciasto po prostu nie chce się kleić. Wówczas warto zmodyfikować nieco przepis oraz delikatnie zwilżyć brzegi wodą.

Dlaczego pierogi się rozpadają? Zwróć uwagę na tę kwestię 

Kolejną kwestią, którą warto wziąć pod lupę, jest grubość ciasta. W tym wypadku nie można przesadzić w żadną ze stron, gdyż stanie się zbyt sztywne albo wręcz przeciwnie, będzie rwało się w rękach. Jeśli zależy ci na wyjątkowo elastycznej masie, zastosuj pewien trik. Polega on na wykorzystaniu w przepisie wrzątku, poprzez wlanie niewielkiej ilości do kopczyka ułożonego z mąki. Poprzez jej sparzenie znacznie poprawisz plastyczność ciasta. Uważaj tylko by się nie poparzyć.

Pierogi, fot. Olga Evtushkova / iStock
Pierogi, fot. Olga Evtushkova / iStock Pierogi, fot. Olga Evtushkova / iStock

Jak zapobiec rozpadaniu się pierogów? Nigdy nie wrzucaj do zimnej wody

W trakcie lepienia pierogów nie wolno przesadzać z ilością farszu. Ponadto zadbaj o to, by nie znalazły się w nim jakieś większe, wystające elementy. Powinien być dość drobny, co zmniejszy ryzyko rozrywania się ciasta zarówno w trakcie lepienia, jak i gotowania. No i na koniec: gotowe pierogi zawsze wrzucaj do wrzącej, gotującej się wody. Nigdy nie do zimnej. Dzięki temu nie nasiąkną, co sprzyja rozpadaniu się. Jakie pierogi lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: