Ziemniaki to warzywo niekończącego się potencjału i doskonale wiemy, że nasza rodzina kuchnia bez ziemniaków byłaby smutna i nijaka. Jedną z lepszych rzeczy z ziemniaków, są oczywiście zupy ziemniaczane. Przepisów jest sporo, ale dziś mamy dla was najlepszą wersję ziemniaczanej zupy. Jest kremowa, aromatyczna, intensywna i tak pyszna, że chyba postawię ją na stole w Wielkanoc zamiast żurku.
AS Food studio /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na zupę ziemniaczaną mniej lub bardziej pewnie każdy z nas zna, albo chociaż kojarzy. Dziś jednak mamy dla was taki przepis na zupę ziemniaczaną, o którym można pisać sonety. Będzie naprawdę przepyszna, a to za sprawą dodatków. Starty chrzan doda nieco ostrości i "charakteru", boczek z kolei sprawi, że będzie wyglądać apetycznie, a podczas jedzenia będzie przyjemnie chrupać. Poza tymi dodatkami ważne są także przyprawy - gałka muszkatołowa to najlepszy przyjaciel wszystkich ziemniaczanych zup - warto zapamiętać tę zasadę.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne kopytka z pesto pietruszkowym
Zupa ziemniaczana z chrzanem. Godna najlepszej restauracji
Składniki:
ok. 1 kg mączystych ziemniaków,
2 średnie pory (biała część),
1 cebula szalotka,
2 ząbki czosnku,
trzy łyżki tartego chrzanu,
1,5 l bulionu (polecam wołowy, ale warzywny też się sprawdzi),
2 łyżki masła,
1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
ok. 100 g wędzonego surowego boczku.
Zupa ziemniaczana z chrzanem i boczkiem - sposób wykonania:
Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Por i cebulę posiekaj, a czosnek zmiel w prasce.
Przygotuj garnek lub szeroki rondel i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj posiekany por i cebulę, podsmażaj, aż się zeszklą.
Dodaj ziemniaki i całość podsmażaj, aż ziemniaki miejscami się zarumienią.
Całość zalej bulionem, dodaj czosnek, chrzan i gotuj, aż ziemniaki będą całkiem miękkie. Następnie dodaj śmietankę i całość zmiksuj blenderem ręcznym.
Gotuj całość jeszcze przez kilka minut i dopraw do smaku przyprawami. Możesz dodać jeszcze suszony tymianek albo rozmaryn.
Boczek pokrój w cienkie paski i wytop go na suchej patelni. Kiedy będzie już chrupiący, zdejmij go z patelni i osusz delikatnie ręcznikiem papierowym. Możesz użyć także już gotowego, pokrojonego boczku w plastrach.
Gorącą zupę wlej do miseczek, dodaj chipsy z boczku i opcjonalnie udekoruj posiekana natką pietruszki i podawaj. Wszyscy będą błagać o dokładkę.