• Link został skopiowany

Porzuć nudnego kurczaka i postaw na lepszą ptaszynę. Z tym farszem to uczta po królewsku

Kurczak jest najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków, co nie powinno dziwić. Jest tani, łatwo dostępny i rzadko zawodzi, ale umówmy się: ile można jeść kurczaka? Dziś postaramy się zachęcić was to spróbowania innej ptaszyny, która kiedyś na polskich stołach była niebywałym rarytasem. Nafaszeruj ją farszem po staropolsku i postaw na stole, bliscy zaniemówią z wrażenia.
Perliczka z grzybami
mipstudio /Shutteratock

Lubisz kuchnię staropolską i szukasz przepisu, który wręcz skradnie serca twoim bliskim? Jeśli tak, mamy dla ciebie coś niebywałego. Na tapet bierzemy nieco zapomniany, lecz pyszny i zdrowy drób, a chodzi o perliczkę. Kiedyś perliczki gościły na stołach bardzo często, obecnie pojawiają się rzadko i najczęściej nie w naszych domach, a w restauracjach serwujących kuchnię staropolską i szlachecką. Pora to zmienić, bo perliczka jest naprawdę pyszna, delikatna, chuda i absolutnie cudowna. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić najlepszą faszerowaną perliczkę idealną na uroczysty, niedzielny lub świąteczny obiad. Lepiej zrób podwójną porcję, bo coś czuję, że bez dokładki się nie obejdzie. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pieczeń rzymską z jajkiem. Idealna na Wielkanoc

Pieczona perliczka z farszem po staropolsku. Palce lizać to mało powiedziane

  • ok. 300 g leśnych grzybów (najlepiej mrożonych),
  • 1 większa tuszka perliczki lub dwie mniejsze,
  • 2 woreczki kaszy gryczanej,
  • 200 g surowego boczku,
  • 2 cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, tymianek, majeranek, 2 gałązki rozmarynu,
  • masło lub oliwa,
  • ok. 150 ml wytrawnego białego wina.

Perliczka faszerowana kaszą i grzybami - sposób wykonania:

  1. Mięso perliczki dokładnie oczyść, opłucz i wysusz. Jeśli masz perliczkę z podrobami - usuń je i zatrzymaj np. na krupnik. Następnie natrzyj ptaka z obu stron pieprzem i solą, a w środku dodatkowo czosnkiem roztartym z solą. Odstaw mięso na jakiś czas w chłodne miejsce.
  2. Boczek pokrój w kostkę a cebulę w piórka. Następnie wytop boczek na suchej patelni, dodaj cebulę i smaż całość, aż boczek lekko zbrązowieje, a cebula stanie się złota. Zawartość patelni odłóż na bok.
  3. Na tej samej patelni rozgrzej solidną łyżkę masła i dodaj kawałki grzybów (nie musisz ich rozmrażać) Smaż, aż zmiękną. Następnie lekko je osól, dodaj tymianek, ugotowaną na sypko kaszę i zalej białym winem. Duś całość przez 15 minut na niewielkim ogniu, aż sos się zredukuje.
  4. Do patelni dołóż podsmażony boczek i cebulę. Duś całość jeszcze przez 5 minut.
  5. Perliczkę wyjmij z lodówki. Do środka włóż grzyby z kaszą, boczkiem i cebulą. Dodaj także gałązkę rozmarynu i zaszyj perliczkę, by farsz nie wypływał podczas pieczenia.
  6. Mięso natrzyj z wierzchu majerankiem i oliwą. Na dno brytfanny połóż kilka skrawków masła. Włóż do środka ptaka i zakryj szczelnie pokrywką.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i polej mięso wytopionym tłuszczem. Piecz przez kwadrans, aż skórka stanie się chrupiąca. Podawaj z ziemniaczanym purée.
Więcej o: