Zupa mleczna to kulinarna trauma z czasów naszego dzieciństwa, kiedy dość często była serwowana na obiad w przedszkolu, w szkołach i na koloniach. Niektórzy wręcz nie mogli znieść samego zapachu a wizja jedzenia mdłej zupy, na której zbierał się kożuch, przyprawiała o mdłości na samą myśl. Jednak przecież zupa mleczna wcale nie musi być serwowana na słodko. Dziś mamy przepis na zupę mleczną w zupełnie nowej, wytrawnej wersji. Ważnym dodatkiem jest czosnek i gałka muszkatołowa. Zrób z czystej ciekawości, a na pewno ci zasmakuje.
Jak robi się kluseczki parmezanowe? To bardzo smaczny dodatek do bulionów i "czystych" zup. Potrzebujesz dwóch żółtek większych jaj, około ośmiu łyżek startego parmezanu, dwóch, trzech łyżek mąki, łyżki oleju i soli i pieprzu do smaku. Całość utrzyj na gładkie, jednolite ciasto i włóż je do woreczka lub rękawa cukierniczego. Wyciskaj ciasto na gotującą się wodę lub zupę i gotuj przez 2-3 minuty.