• Link został skopiowany

Kiedyś koszmar z dzieciństwa, dziś przysmak. Zupę mleczną zrób na opak, dodaj dwa składniki

Z pewnością każdy z nas ma takie danie z dzieciństwa, które już na samą myśl staje nam w gardle i budzi najgorsze wspomnienia. Wymienić można choćby wątróbkę, szpinakową breję i zupę mleczną. Zupa mleczna wielu do dziś śni się po nocach jako coś naprawdę niezjadliwego, ale wierzę, że dziś się to zmieni. Ta wersja z pewnością cię zaskoczy, bowiem w niczym nie przypomina ciepłej, słodkawej potrawy, w której bezczelnie pływał kożuch. Przyda się czosnek i pewna korzenna przyprawa.
Zupa mleczna w tej wersji zasmakuje każdemu
Warren Price Photography /Shutterstock

Zupa mleczna to kulinarna trauma z czasów naszego dzieciństwa, kiedy dość często była serwowana na obiad w przedszkolu, w szkołach i na koloniach. Niektórzy wręcz nie mogli znieść samego zapachu a wizja jedzenia mdłej zupy, na której zbierał się kożuch, przyprawiała o mdłości na samą myśl. Jednak przecież zupa mleczna wcale nie musi być serwowana na słodko. Dziś mamy przepis na zupę mleczną w zupełnie nowej, wytrawnej wersji. Ważnym dodatkiem jest czosnek i gałka muszkatołowa. Zrób z czystej ciekawości, a na pewno ci zasmakuje. 

Zobacz wideo Zrobiłam galaretki w cukrze jak w PRL-u. Pycha

Zupa mleczna na opak. Zapomnij o cukrze i postaw na wytrawne składniki

  • 1 l mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • łyżka tartego chrzanu, 
  • łyżka musztardy,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszone oregano, 
  • do podania ziołowe grzanki lub kluseczki parmezanowe.

Zupa mleczna na słono z czosnkiem i chrzanem - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj czosnek i kiedy tylko uwolni swój aromat, dodaj mleko.
  2. Zamieszaj całość i zagotuj na wolnym ogniu. Następnie dopraw przyprawami, dołóż chrzan i musztardę. Gotuj przez pięć minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Do delikatnie gotującego się mleka wlej lane kluski, kluseczki parmezanowe lub dodaj ziołowe grzanki.

Jak robi się kluseczki parmezanowe? To bardzo smaczny dodatek do bulionów i "czystych" zup. Potrzebujesz dwóch żółtek większych jaj, około ośmiu łyżek startego parmezanu, dwóch, trzech łyżek mąki, łyżki oleju i soli i pieprzu do smaku. Całość utrzyj na gładkie, jednolite ciasto i włóż je do woreczka lub rękawa cukierniczego. Wyciskaj ciasto na gotującą się wodę lub zupę i gotuj przez 2-3 minuty. 

Więcej o: